6. března 2017

vitamin N (kyselina listová – folacin)

rozpustný ve vodě

Funkce:
· Kyselina listová se stará o růst a dělení červených krvinek, kromě toho citlivě sleduje tvoření protilátek v imunitním systému. V mozku podporuje kyselina listová produkci transportní látky noradrenalinu. Velký význam má i její role v ochraně před arteriosklerózou a při tvorbě nukleonových kyselin, nositelů dědičnosti. Je-li organismus dostatečně zásoben kyselinou listovou, klesá u těhotných žen riziko potratů i předčasných porodů a u novorozenců výskyt poruchy neurální trubice (rozštěp páteře)

Zvláštnosti:
· Kyselina listová je rozpustná ve vodě a velice málo odolná vůči kyselinám, kyslíku, světlu a horku; při vaření a pečení obnášejí ztráty až 100%. Aby se mohl vitamin vstřebávat, musí mít k dispozici dostatek cukru a sodíku. Uhlohydrátová, nesolená strava, ale také dlouho vařené pokrmy a pokrmy udržované teplé (strava ze stravovacího zařízení) zhoršují bilanci kyseliny listové. Opatrně s léky! Kyselina acetylsalicylová, barbituráty, phenytoin, primadon, chemoterapeutika, methotrexat a také antikoncepční pilulky vedou k nedostatku kyseliny listové.

Doporučená denní dávka:
· 400 mikrogramů, těhotné a kojící ženy potřebují asi 600 mikrogramů
· Zvýšenou potřebu kyseliny listové vidíme např. u nemocných rakovinou, nebo pacientů na dialýze, u drogově závislých a u lidí, kteří se stále podrobují nějakým dietám.
· Kyselina listová je neobyčejně choulostivý vitamin a v potravinách, které je zpracování potřebují vysokou teplotu, se masivně ztrácí. V naší společnosti, kde panuje moderní technologie zpracování potravin, jsme všichni ohroženi nedostatkem kyseliny listové.
· Kyselina listová je bezriziková. Ani stonásobně zvýšené dávkování nevedlo k žádné otravě. Velké množství kyseliny listové zabraňuje mimo jiné zhodnocení zinku.

Projevy nedostatku:
· útlum krvetvorby
· riziko aterosklerózy
· celková slabost
· záněty dutiny ústní

Potravinové zdroje:
· listová zelenina
· špenát
· játra
· ledvinky
· vnitřnosti
· rozinky
· avokádo
· chřest
· zelí
· obilné klíčky
· ořechy
· vejce
· mléko
· ořechy
· v menší míře - meruňky, mrkev, fazole, brambory, mandle, brokolice, slunečnicová semena, červená řepa

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)