6. března 2017

vitamin A (retinol) a Beta-karoten


rozpustný v tucích

Vitamin A má několik forem a je obsažen v živočišných zdrojích. V případě jeho nedostatku může tělo přeměňovat beta-karoten (z rostlinných zdrojů) v aktivní vitamin A v množství, jaké náš organismus potřebuje

Funkce:
· Vitamin A je účinný lapač volných radikálů (antioxidant), chrání tělo před agresivními kyslíkovými sloučeninami.
· Beta-karoten působí jako provitamin, asi jedna šestina denně přiváděného karotenu se mění na vitamin A. Působí jako lapač radikálů, jako blokátor rakoviny a přirozená ochrana kůže před slunečním zářením.

Zvláštnosti:
· Vitamin A je rozpustný v tuku - aby se mohl dostat do organismu, potřebuje tuky nebo oleje. Je málo odolný vůči kyselinám, kyslíku, světlu a horku. Ztráty téměř nikdy nepřevýší 40%.
· Beta-karoten potřebuje pro svůj přechod do organismu tuky nebo oleje a dostatečné množství vitaminu E. Nedostatek vitaminu E může způsobit nedostatek beta-karotenu. Jinak je beta-karoten odolný a daleko lépe je zhodnocen z vařené a nakrájené zeleniny, než ze syrové.

Doporučená denní dávka:
· Vitamin A: 0,8 mg u žen a 1 mg u mužů. Pozor na předávkování během těhotenství (játra, zejména tresčí obsahují velké množství vitaminu A). Z běžné stravy předávkování nehrozí. Užívání preparátů s vitaminem A je nebezpečné.
· Beta-karoten: 2 mg denně. Nejmenší úmrtnost na rakovinu se projevila při přísunu 2-4 mg beta-karotenu denně. K takovému množství se dostaneme, když sníme 50-100 g hlávkového salátu. Novější studie poukazují na to, že dlouhodobé užívání 20 mg denně zvýšila u kuřáků riziko rakoviny. Tento fenomén byl zaznamenán jen při užívání preparátů, nikoliv při běžném konzumu potravin s vysokým obsahem beta-karotenu.

Projevy nedostatku:
· šeroslepost až slepota
· zvýšená vnímavost k infekcím
· nechutenství
· vyschlá kůže

Potravinové zdroje:
· rybí tuk
· játra (nejvíce hovězí)
· tresčí játra
· játrová paštika
· vaječný žloutek
· máslo
· tučné sýry
· ledvinky
· nejbohatší zdroje provitaminu A (beta-karotenu) - mrkev, petrželová nať, špenát, šípky, paprika (nejvíce zelená), řeřicha, meruňky, hlávková kapusta, pažitka, naťová cibule, petržel, rajčata, dýně, hrách, broskve
· v menší míře - ryby, smetana, tvaroh, mléko, margarín, mandarinky, švestky, višně, třešně, zelený hrášek, bílé zelí, brokolice, kukuřice

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)