rozpustný v tucích
Vitamin
A má několik forem a je obsažen v živočišných zdrojích. V případě jeho
nedostatku může tělo přeměňovat beta-karoten (z rostlinných zdrojů) v
aktivní vitamin A v množství, jaké náš organismus potřebuje
Funkce:
· Vitamin A je účinný lapač volných radikálů (antioxidant), chrání tělo před agresivními kyslíkovými sloučeninami.
· Beta-karoten
působí jako provitamin, asi jedna šestina denně přiváděného karotenu se
mění na vitamin A. Působí jako lapač radikálů, jako blokátor rakoviny a
přirozená ochrana kůže před slunečním zářením.
Zvláštnosti:
· Vitamin A
je rozpustný v tuku - aby se mohl dostat do organismu, potřebuje tuky
nebo oleje. Je málo odolný vůči kyselinám, kyslíku, světlu a horku.
Ztráty téměř nikdy nepřevýší 40%.
· Beta-karoten
potřebuje pro svůj přechod do organismu tuky nebo oleje a dostatečné
množství vitaminu E. Nedostatek vitaminu E může způsobit nedostatek
beta-karotenu. Jinak je beta-karoten odolný a daleko lépe je zhodnocen z
vařené a nakrájené zeleniny, než ze syrové.
Doporučená denní dávka:
· Vitamin A:
0,8 mg u žen a 1 mg u mužů. Pozor na předávkování během těhotenství
(játra, zejména tresčí obsahují velké množství vitaminu A). Z běžné
stravy předávkování nehrozí. Užívání preparátů s vitaminem A je
nebezpečné.
· Beta-karoten: 2 mg denně.
Nejmenší úmrtnost na rakovinu se projevila při přísunu 2-4 mg
beta-karotenu denně. K takovému množství se dostaneme, když sníme 50-100
g hlávkového salátu. Novější studie poukazují na to, že dlouhodobé
užívání 20 mg denně zvýšila u kuřáků riziko rakoviny. Tento fenomén byl
zaznamenán jen při užívání preparátů, nikoliv při běžném konzumu
potravin s vysokým obsahem beta-karotenu.
Projevy nedostatku:
· šeroslepost až slepota
· zvýšená vnímavost k infekcím
· nechutenství
· vyschlá kůže
Potravinové zdroje:
· rybí tuk
· játra (nejvíce hovězí)
· tresčí játra
· játrová paštika
· vaječný žloutek
· máslo
· tučné sýry
· ledvinky
·
nejbohatší zdroje provitaminu A (beta-karotenu) - mrkev, petrželová
nať, špenát, šípky, paprika (nejvíce zelená), řeřicha, meruňky, hlávková
kapusta, pažitka, naťová cibule, petržel, rajčata, dýně, hrách, broskve
·
v menší míře - ryby, smetana, tvaroh, mléko, margarín, mandarinky,
švestky, višně, třešně, zelený hrášek, bílé zelí, brokolice, kukuřice
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)