30. listopadu 2016

Barvy léčivých kamenů

Bílá


Je dokonalou směsí všech čistých barev. Je barvou čerstvě napadlého sněhu, mléka, ušlechtilých koní, ale i kapitulace. Bývá spojována s dobrem, vzkříšením, moudrostí, vznešeností, duševní zralostí, čístotou, nevinností a půvabem.

Bílé kameny (např. mléčný křemen, opál, sádrovec, kalcit, případně perly) symbolizují životodárné tekutiny (mléko), ale i slzy. Působí jako koncentrátor energií. Povzbuzují lásku k pravdě, upřímnosti, mravní i fyzické čistotě a k prostému životu. Mohou však vyvolávat ztrátu energie, slabost, nedostatek životní síly, zbabělost.

Z léčebného hlediska lze říci, že bílé kameny odstraňují všechny blokády a nastolují všeobecnou rovnováhu. Snižují bolesti hlavy, podráždění očí, zvyšují citlivost a posilují nervy. Jelikož bílé kameny v sobě obsahují všechny barvy spektra, jsou univerzálním, ikdyž slabším léčebným prostředkem. Je však třeba pečlivě dbát na jejich čistotu, protože jakékoliv znečištění může narušit jejich spektrální rovnováhu.



Růžová


Vzniká spojením bílé a červené barvy. Je barvou srdce a optimistických brýlí, červeného ohně s bílou nevinností, jemností, citlivostí, vnímavostí, soucitem, štěstím, harmonií a sněním.

Růžové kameny (např. růženín, korál) symbolizují lásku a něhu. Působí povzbudivě a příjemně nalaďují. Zvyšují citlivost i šarm. Povzbuzují vznik náklonnosti, touhu po krásném i po radosti. Přinášejí jemnost, porozumění bližním a působí proti zlobě. Mohou však oslabit cit pro reálnost, vyvolávat planou sentimentalitu a vést k omlouvání špatností.

Léčebně růžové kameny působí především při veškerých "bolestech srdce", a to jak v pravém, tak i v přeneseném slova smyslu. Snižují napětí, křečovitost, hněvivost, podráždění, strach.

Červená


Je barvou krve a nebezpečí, ohně, vladařů, bojovníků. Bývá spojována s energiemi všeho druhu, smyslovým vzrušením, podrážděním, láskou, ale i s hněvem, nenávistí a utrpením.

Červené kameny (např. rubín, granát, červený jaspis, spinel, příp. hematit) symbolizují životní sílu. Dodávají energii, odvahu, prohřívají organismus, dynamizují chování a zvyšují napětí. Podněcují lásku, vášeň i sexualitu, vybízejí k akci. Zvyšují odvahu, sílu, vliv na okolí, radost ze života, vytrvalost, násilí.

Léčebně červené kameny působí především na krev, nízký tlak, krevní oběh, srdce.

Oranžová


Vzniká spojením červené a žluté barvy. Je barvou zralého ovoce. Bývá spojována s vysokou tělesnou i duševní aktivitou, kritičností, životní energií, obnovou, oživením, smyslnou radostí.

Oranžové kameny (např. ohnivý opál, zirkon, oranžový jaspis, karneol) symbolizují aktivitu, osvobození, odblokování zábran, překračování všech hranic, životní radost, nadšení. Podněcují k akci, družnosti, součinnosti. Mohou však vyvolat hýřivost, excentrické chování, zhýralost, hlučnost, neklid.

Léčebně oranžové kameny působí především při zažívacích potížích, odstraňují křeče, prokrvují. Zvlášť účinně potlačují nechutenství. Pomáhají i při alergiích, nedostatku energie, letargii, vyčerpání a nezdravé spavosti. Oranžové kameny by měly být používány v nejasných případech, kdy se nemůžeme rozhodnout, zda použít kámen červený nebo žlutý.

Žlutá


Je barvou zářícího Slunce, bohů, barvou vlasů pohádkových hrdinek, slunečnic, zralého obilí. Je nejsvětlejší čistou barvou. Bývá spojována s lehkostí, jasností, se zralostí, dobrou náladou, tvořivostí, cílevědomou duševní aktivitou, otevřeností, znalostmi, "královskými" způsoby chování, štěstím. Usnadňuje komunikavi s okolím.

Žluté kameny (např. citrín, jantar, tygří oko, topaz, žlutý jaspis) symbolizují vznešenost, moudrost, touhu po svobodě. Podněcují k aktivnímu myšlení, potlačují nerozhodnost a obavy. Mohou však vyvolávat neklid, klamné naděje, závist, sklíčenost, podrážděnou náladu i žárlivost.

Léčebně žluté kameny působí povzbudivě především na imunitní systém, aniž by však vyvolávaly podráždění. Stimulují nervový systém, takže potlačují náladovost a deprese. Kladný vliv mají na zažívací orgány, především při žaludečních a střevních potížích, špatné funkci ledvin a žlučníku.

Zelená


Vzniká spojením žluté a modré barvy. Je barvou rozvíjející se přírody, jara, naděje. Bývá spojována s mladostí, obnovou sil, plodností, hojností, ale i s nadějí, klidem, vyrovnaností a harmonií.

Zelené kameny (např. smaragd, malachit, olivín, amazonit, jadeit, chryzopras, aventurin) symbolizují přírodní sílu a vývoj. Přinášejí životní energii, vyrovnávají růst, regenerují životní síly a prodlužují život. Mohou však vyvolávat nedůvěru, závist nebo i zlost.

Léčebně mají zelené kameny obecně uklidňující účinek na duši. Účinně působí především při srdečních a nervových potížích, při neklidu, poruchách spánku, vyčerpání. Lze je však použít i při poruchách jater, žlučníku, pohlavních orgánů a pomáhají uklidňovat alergii, astma i dýchací potíže. Zelené kameny by měly být používány také v n ejasných případech, kdy se nemůžeme rozhodnout, zda použít kameny modré či žluté.

Modrá


Je barvou bezmračné oblohy a širého moře. Bývá spojována s vyššími principy a vyššími bytostmi, uspořádáním, šlechetnými úmysly, citlivostí, jemností, ale i s moralizováním. V angličtině znamená "blue" nejen modrý, ale i smutný. Je však nutno mít na paměti, že jsou určité rozdíly v působení veselejší světle modré barvy a smutnější tmavě modré barvy. Světle modrá barva působí více navenek a podporuje komunikaci, tmavá modř je introvertní a podporuje vnitřní poznání i inspiraci.

Modré kameny (např. světle modré - akvamarín, tyrkys, chalcedon, safír, a tmavě modré - azurit, safír, lazurit) symbolizují věrnost, důvěru a spolehlivost. Přinášejí duševní klid, rozvážnost, koncentraci, vyrovnanost, mír a porozumění ostatním. Mohou však vyvolávat chlad, přinášet melancholii, smutek, starosti, strach.

Léčebně modré kameny přinášejí celkové uklidnění. Utišují bolest, snižují horečky, brání zánětům a infekci. Zejména příznivě působí na zrak a štítnou žlázu. Svým uklidňujícím účinkem na nervy snižují podrážděnost, ustrašenost, přinášejí vyrovnanost, duševní klid a klidný spánek.

Fialová


Vzniká spojením červené a modré barvy. Je barvou vznešeného klidu, spravedlivosti, kněží, soudců, ale i pokročilého západu Slunce, samoty, žalu, smutku. Bývá spojována s mystikou, vnitřní intuicí, okouzlením, inspirací, předvídavostí, spojením s jinými světy.

Fialové kameny (např. ametyst, fluorit) symbolizují osvícení, poznání, samotu a zdrženlivost. Podporují hluboké přemýšlení a poskytují pocit jistoty. Mohou však vyvolávat melancholii, letargii, depresi a mohou vést k odtržení od reality.

Léčebně fialové kameny působí hluboce jak na duši, tak i na tělesnou schránku. Měly by být používány především při psychických potížích a při "rozladění" fyzických orgánů. Pomáhají při nespavosti, bolení hlavy, migréně a neuralgii. Mají kladný vliv na srdce, slezinu a lymfatický systém. Fialové kameny pomáhají i v nejasných případech, kdy se nemůžeme rozhodnout, zda použít kameny červené či modré.

Hnědá


Vzniká nedokonalým spojením červené, modré a žluté barvy. Je barvou země, dřeva a podzimního listí. Bývá spojována se zemitostí, přemýšlivostí, plností, solidností a praktičností, ale i se zralostí, klidem nebo dokonce se smířením se životem.

Hnědé kameny (např. záhněda, tmavý jantar, achát, hnědý japis) symbolizují zemitost a přízemnost. Působí zdrženlivě a utišují bolest. Přinášejí klid, bezpečí, duševní rovnováhu. Mohou však oslabit vůli a vyvolat apatii nebo dokonce sebeobviňování.

Léčebně hnědé kameny působí uklidňujícím dojmem a posilují vytrvalost v léčení. Příznivě ovlivňují nervovou soustavu, uvolňují vnitřní napětí a tiší bolest. Protože v sobě obsahují všechny barvy, ikdyž ne v dokonalé podobě, jsou univerzálním, i když slabším posilovacím prostředkem.

Šedá


Vzniká spojením černé a bílé. Je barvou všednosti, běžnosti, útlumu, ale i vzdálených skal, mlhy a smogu. Bývá spojována s tajemnými aktivitami "šedých eminencí", s tichou vodou, která břehy mele s diskrétností, tajnůstkářstvím, ale i nedostatkem energie a stárnutím.

Šedé kameny (např. achát) uklidňují, pomáhají neutralizovat nebo utajit nepříjemné skutečnosti, podporují vyváženost i přizpůsobivost. Mohou však vyvolávat aopatrnost, odměřenost, zamlžování, apatii, smutek, zatajování neúspěchů.

Léčebně šedé kameny působí především vytvářením neutrálního prostředí, brzdícího vnější vlivy. Působí stabilizačně, zmírňují vedlejší učinky léků, lehce oživují při hlubokých depresích.

Černá


Dokonale pohlcuje všechny barvy spektra, takže odnímá a koncentruje energii v nesvětelné podobě. Je barvou tmy, hlubin. Bývá spojována s počátkem a koncem, zrozením a smrtí, s bojem dobra a zla, s kontrasty, nocí a smrtí.

Černé kameny (např. obsidián, onyx) symbolizují důstojnost a nepoddajnost. Pomáhají překonat vnitřní krize a zmírňují působení škodlivých sil. Mohou však vyvolávat zoufalství, smutek, melancholii, beznaděj, obavy, nedostatek odvahy, strach.

Léčebně černé kameny působí především uklidňujícím způsobem, posilují vůli po uzdravení, realistický náhled na zdravotní stav. Prohřívají organismus, zejména klouby, odstraňují blokace, působí jako "hromosvod" na energetické nárazy.
 

Bezbarvá

Vzniká tam, kde světlo nenaráží na odpor a prochází předmětem. Je typická pro dva základní živly - vodu a vzduch.

Bezbarvé kameny (např. křišťál, diamant, leukosafír) symbolizují vysokou čistotu a nevinnost. Povzbuzují ctnost, ušlechtilé úmysly, touhu po dokonalosti, stabilitě. Mohou však vyvolávat nevšímavost nebo tvrdost vůči okolí, pýchu, lakotu.

Lěčebný účinek bezbarvých kamenů spočívá především v koncentraci světelné energie na postižená místa a v posilování fyzické i duševní pevnosti.