7. listopadu 2016

Jera


Alternativní název: Yar, Jara, Jar, Jer, Ger, Gaar, Ar

Hláska: J

Význam: žně

Všeobecně: rok, letní slunovrat, teplo, slunce

Věštebný význam: sklizeň

Klíčová slova: změna, roční cyklus, výnos, pohyb, produktivita a nevyhnutelný rozvoj

Léčitelství: střeva, špatné trávení

Představa: pole obilí a uprostřed strom plný plodů

Talisman: přináší změnu, napomáhá plodnosti a růstu

Barva: bledě modrá

Strom: dub

Rostlina: rozmarýn

Drahokam: karneol

Význam: Žně
            O žních je nejvíce práce. Je třeba sklidit plody svého úsilí a uložit je, aby se nezkazily. Chcete-li přežít zimu, musíte uložit do zásoby co nejvíce zrní a výsledků práce. Vše se musí učinit náležitě. Pokud se zrno správně neuloží, shnije a zkazí se ještě v zimě. Rozhodně to není čas, kdy lze usnout na vavřínech. Dožínky lze slavit až po žních. Jste na konci cyklu, ale uvědomte si, že konce nejsou nic jiného než nové počátky.

Výklad:
"Čas tvrdé práce a dozrávajících odměn předchozího úsilí."
            Je to období hojnosti, čas radosti a oslav. Rovněž období velké práce, kdy není čas na sebeuspokojení. Žně netrvají věčně. Před sebou máte zimu s větším počtem tvrdých lekcí a bude dobře, když si uložíte dost vědomostí a moudrosti, abyste mohli čelit další výzvě. Je to další mezník vašeho života, nikoliv cíl. V budoucnu zažijete ještě větší žně. Avšak než nastanou, je třeba připravit půdu, sít, pečovat o výhonky.
            Realizace výsledků dřívějšího úsilí, úspěšné období po těžké práci, čas zklidnění, ale pozor: neusínejte na vavřínech! Čekají vás další tvrdé lekce a životní výzvy, na něž byste se měli v klidu připravovat.

Výklad obrácené runy:
            Runu nelze obrátit.