25. listopadu 2016

Magické pomůcky: Kadidelnice a kadidlo

Kadidelnice je hořák na kadidlo. Může to být celistvá, kývající se kovová kadidelnice, jaká se používá v katolických kostelech, nebo třeba miska s pískem nebo solí. V průběhu wiccanských obřadů je zde doutnající kadidlo.

Vlastní kadidelnice může být z jakéhokoli materiálu, který snese žár. Pokud vhodnou kadidelnici nemůžete nalézt, vyrobte si ji sami. Dobře poslouží jakákoli miska nebo šálek, zpola zaplněný pískem či solí. Sůl nebo písek absorbuje teplo z uhlíků nebo kadidla a zabrání tomu, aby miska praskla. Měla by ovšem působit esteticky, protože bude součástí posvátného oltáře. Do soli můžete zastrčit i tyčinky z kadidla anebo rozmístit na povrchu kousky kadidla.

Pro některé wiccany kadidelnice představuje prvek Vzduchu.

Tradiční kadidlo se připravuje ze směsi prášku ze santalového dřeva, oleje kadidlovníku, myrhy a benzoinu. K tomu se pak přidává potřebný aromatický olej. Pokud se při rituálech a zaklínání nevyžaduje nějaké zvláštní kadidlo, použijte svou představivost a kreativitu a rozhodněte se sami, jaký druh kadidla použijete.

Můžete použít vonnou tyčinku, kužel nebo kostku z kadidla, ale většina wiccanů má v oblibě surové nebo granulované kadidlo, které se musí pálit na samozápalných briketách z dřevěného uhlí.

Kadidlo se při náboženských obřadech používá už tisíce let. Podle staré víry odnáší kouř z kadidla naše modlitby k bohům, přičemž lepší než klasické vonné tyčinky je kadidlo vlastnoručně připravené.

Ačkoli to není součástí Wiccy, Bohyni i Boha někdy můžeme spatřit ve vlnícím se, zkrouceném pramínku kouře. Když sedíte, pomalu dýcháte a sledujete kouř, může to být i počínání, které vás přivede do transu, a můžete se dostat do jiného stavu vědomí.

Wiccanské rituály, pokud se praktikují vevnitř, nejsou bez kadidla úplné. Venku ho často nahrazuje oheň nebo tyčinky kadidla zastrkané do země. Proto je kadidelnice důležitým nástrojem pro obřady uvnitř. Kadidelnice se často umisťuje na oltář před obrázky Bohyně a Boha.