8. listopadu 2016

Předpověď počasí podle listů

Kaštan (jírovec maďal)věští sucho:
Listy, které žloutnou, ačkoliv jsou zčásti ještě zelené, prý předpovídají suchý následující rok. Pokud naopak zežloutnou celé a teprve potom opadají, bude následující rok spíše vlhčí a čekat můžeme i povodně.

Platan věští tuhou zimu:
Podle jeho listů se prý dá poznat délka a tuhost přicházející zimy. Pokud je střed listů dohněda, zatímco kraje si udržují zbytky zelené barvy, značí to, že opadaly brzy, a strom proto očekává tuhou a dlouhou zimu.

Dub věští teplo:
Když dub opadá třeba jen z poloviny a zbylé listy zůstanou částečně zelené, znamená to, že zima bude extrémně teplá a teplý se dá očekávat i celý příští rok.

Javor ukazuje čistotu půdy:
podle listů javoru se prý výborně pozná kvalita půdy. Když jsou listy javoru vícebarevné, je pravděpodobné, že půda kolem je plná živin a minerálů. Pokud jsou listy spíše jednobarevné, půda je chudá a není vhodné jí využívat pro pěstování.

Kalina (kalina obecná) prorokuje špatné časy:
Pokud listy zežloutnou tak, že jsou v podstatě průhledné, blíží se na kraj nějaká pohroma. Může to být živelná pohroma, ale třeba i válka. Na konci 30.let minulého století prý byly všechny kaliny na Slovensku prakticky úplně průhledné.

Lípa pozná teplé léto:
Lípa jako jeden z mála stromů dokáže podle našich prababiček poznat dlouho dopředu, jaké bude léto. Pokud její listy opadají brzy a hrají všemi barvami, je dost pravděpodobné, že léto bude velmi teplé a také dlouhé. Pokud se ovšem listy drží na stromech dlouho a jsou laděny do žluté, léto se příliš nevyvede.

Škumpa slibuje teplo:
Na podzim její zelené listy zhnědnou až zčervenají. Čím červenější odstín listy mají, tím teplejší prý bude zima. Pokud jsou listy výrazně dohněda, zima bude nejspíš tuhá.

Gingko pozná blížící se sníh:
Pokud jsou jeho listy na podzim zbarveny spíše dožluta a jsou křehčí, bude klidnější zima a méně sněhu. Pokud jsou ovšem listy červené a jejich struktura je pevná, čeká nás tuhá zima s hromadami sněhu.

Réva věští dobrou náladu:
Když jsou listy před zimou spíše dozelena, narodí se prý příští rok spousta dětí. Žlutá barva naopak značí chudší rok.

Buk předpoví povodeň:
Pokud jeho listy úplně zežloutnou, je půda hodně podmáčená a je dost pravděpodobné, že při jarním tání nebude mít rozpuštěný sníh kam odtékat a přijdou povodně. Listy do červena značí pravý opak.
(volně zpracováno podle časopisu AHA)