16. prosince 2016

Tinktura z echinacey (Třapatky nachové)

Recept č.1
  • 1 díl kořenů třapatky nachové (Echinacea purpurea)
  • 3 díly lihu

Kořeny třapatky zalijte lihem a za občasného protřepání nechte 3 týdny vyluhovat. Poté směs sceďte přes jemné sítko do tmavé lahvičky.

Užívá se 3x denně 20 kapek. Při začínající chřipce se doporučuje 3x denně 50 kapek.


Recept č.2

100 g kořenů nebo 113 g květů nebo 125 g listů z čerstvé rostliny naložíme do čisté zavařovací sklenice do 500 ml čistého 60% lihu (zakoupíme v lékárně). Nebo použijeme menší množství. Na sklenici nezapomeneme napsat datum, od kdy rostlinu louhujeme. Louhujeme uzavřené při pokojové teplotě za občasného protřepání 7 dní. Osmý den scedíme a přefiltrujeme přes čisté pláténko do skleněných lahviček od lihu a dobře uzavřeme.

Užíváme preventivně 1 lžičku ráno nalačno, pokud hrozí chřipková epidemie, užíváme 1 lžičku ráno + 1 lžičku večer. Pokud onemocníme, užíváme 1 lžičku každé 3 hodiny první tři dny nemoci, potom až do uzdravení 3x denně 1 lžičku a doplňujeme pojídáním či cumláním česneku.

Kvůli obsahu alkoholu nepodáváme dětem ani těhotným ženám. Kojící matky mohou užívat tinkturu nakapanou do horkého čaje, alkohol se tak vypaří, ale účinné látky zůstanou. Děti nebo těhotné ženy mohou echinaceu užívat v jiné formě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)