Obsahuje:
· nestálé alkaloidy, silice, alkaloid koniin, alkaloid piperidin
Popis:
·
V průběhu vegetačního období kolísá množství látek a tím i jedovatost
jednotlivých částí rostliny; nejjedovatější jsou plody. Sušením
jedovatost ubývá, protože alkaloidy jsou látky těkavé. Otravy bolehlavem
jsou poměrně vzácné, protože celá rostlina má odporně hořkou chuť a
páchne myšinou. Nebezpečí spočívá hlavně v možnosti záměny za některou
jinou miříkovitou (mrkvovitou) rostlinou, týká se to především plodů a
kořene. Smrtelnou dávkou může být již 1 g sušených listů bolehlavu a k
otravě stačí i čichání k většímu množství čerstvé byliny, zejména jejich
nažek.
· Alkaloidy způsobují pálení v hrdle, poruchy
smyslových orgánů, nevolnost, později se přidává ochromení, které začíná
v nohách. Smrt nastává ochromením dechu při plném vědomí.
Využití:
·
Bolehlavu se k lékařským účelům používalo jen ojediněle. Zato od
nejstarších dob nechvalně proslul jako rostlina travičská. V Athénách
byl dokonce v 5. století př.n.l. zaveden trest smrti vypitím číše jedu
připraveného mimo jiné i z bolehlavu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)