8. března 2017

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

Lidové názvy:
  • apiastrum, balšám jemný, balzám, citronelka, citronová melisa, doubravnice, doušník, doušník lékařský, dubravník, elixír života a mládí, kalaminta, kocúrnik, lemonika, lemonka, marule, melisa, marulka, marulka horní, matečník, materník, mateřník, matkové thé, medinice, medlinka, medovka, medun, meduň, medunice, medunka, melisa, modra, planá máta, potěšení srdce, rojovník, včelanka, včelí bylina, včelník

Sbíraná droga:
  • list (Folium melissae)
  • nať (Herba melissae)

Doba sběru:
  • listy i nať - květen až červenec (k sušení za suchého počasí nejlépe v poledne). Pro přímou konzumaci sbírejte první lístky už od dubna do podzimu. Pokud meduňku pěstujete doma, sbírejte dle potřeby.

Obsahuje:
  • vonné silice (geraniol, citronelol, linalol, citral), třísloviny, hořčiny, sliz, flavonoidy, organické kyseliny, minerální látky

Léčivé účinky:
  • Působí sedativně, utišuje a zklidňuje nervy.
  • Pomáhá při nespavosti, úzkosti a nervové vyčerpanosti.
  • Pomáhá při bušení srdce.
  • Uklidňuje zažívání, pomáhá při nadýmání a křečových bolestech.
  • Zvyšuje vylučování žluče, a proto se kombinuje s hořkými bylinami (např. zeměžluč, smil písečný)
  • V aromaterapii se používá meduňkový éterický olej do koupelových a sprchových olejů, kosmetických přípravků pro péči o obličej a vlasy, ústní dutinu a zuby i pro intimní hygienu.

Pro děti:
  • Čaj (nálev) z meduňky můžete dávat dětem na uklidnění a můžete ho osladit medem. Na uklidnění bolavého bříška nesladit. Pro lepší usínání můžete dětem vyrobit polštářek nebo panenku naplněnou sušenou meduňkou.

Pro těhotné a kojící matky:
  • Meduňkový čaj můžete používat v těhotenství i při kojení jako mírné sedativum. Meduňka může zklidnit žaludek při těhotenských nevolnostech a při kojení zklidnit kojence. Neužívejte dlouhodobě, ale střídejte s jinými bylinkami.
  • Předávkování meduňkovým éterickým olejem může způsobit snížení krevního tlaku, ospalost, malátnost a zpomalené dýchání.

Využití:
  • V kuchyni se používá čerstvá meduňka nebo jen krátce tepelně upravená, jinak ztrácí svou vůni.
  • Přidává se do bylinkových ochucených octů a olejů, sýrů a másel.
  • Meduňka se používá také do sladkých dezertů, zmrzlin a do osvěžujících nápojů.
  • Hodí se dobře k medu, jablkům, meruňkám, pomerančům, citrónu, broskvím, melounům, bobulovitému letnímu ovoci, rajčatům, hrachu, mrkvi, jogurtu, smetanovým sýrům, kuřecímu masu, vejcím a houbám.
  • Kombinuje se dobře s kerblíkem, pažitkou, koprem, fenyklem, mátou, zázvorem, řeřichou a lichořeřišnicí.

Dějiny a mytologie:
  • Název meduňky vypovídá o oblibě této rostliny u včel. "Melissa" znamená Řecky včela, podle řeckých bájí snítka meduňky v prázdném úlu přiláká včelí roj a rostlina rostoucí u obsazeného úlu nedovolí včelám ho opustit. Staří Řekové ji používali už před 2000 lety a zasvětili ji bohyni Dianě a nazývali také "kalaminta".
  • Ve středověku meduňku nosily ženy v látkových amuletech na krku, aby jim přinášela štěstí v lásce. Kromě toho pomáhala i na těhotenskou nevolnost, vyrážku, pokousání psem a bolení v krku.
  • Věřilo se, že pití meduňkového čaje prodlužuje život.
  • Od začátku 17. století mniši v klášteře Bosých Karmelitánů z meduňky vyráběli slavné karmelitské (karmelitánské) kapky, které se dodnes vyrábějí a užívají.

Zajímavosti:
  • Předávkování meduňkovým éterickým olejem může způsobit snížení krevního tlaku, ospalost, malátnost a zpomalené dýchání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :)