8. března 2017

Ořešák královský (Juglans regia)

Lidové názvy:
  • chřapáč, Jupiterův žalud, kamenáč, kameňák, křapky, papírák, pokrm bohů, strom domovní, vlašák, vlašský ořech, žalud boží

Sbíraná droga:
  • listy (Folium juglandis)
  • zelené oplodí - slupka (Pericarpium juglandis neum)
  • semena - ořechy (Semen juglandis)

Doba sběru:
  • mladé listy v červnu a červenci
  • zelené oplodí v srpnu - září
  • plody (ořechy) podle druhu většinou v říjnu, až oplodí popraská a ořechy začnou samy vypadávat

Obsahuje:
  • zelené části ořešáku - hořčinu juglon, flavonoidy, třísloviny (mucitaniny), kyselinu elagovou, sillice, karotenoidy, vitamin C
  • ořechy - tuky, bílkoviny, minerální látky (vápník, fosfor, železo, draslík, hořčík, zinek, mangan), vitaminy A, C a B

Léčivé účinky:
  • Listy působí svíravě a antibaketriálně i proti stafylokokům, dále protizánětlivě a antisepticky. Dobře se hodí k výplachům a kloktání při zánětech v ústní dutině. Odvar z listů lze použít také ke koupelím při nadměrné potivosti nohou a jako pomocnou léčbu při akné. Užívá se při chronických střevních katarech, snižuje hladinu cukru v krvi a zastavuje krvácení.
  • Do koupelí při svědivých ekzémech, omrzlinách a k posilujícím koupelím se užívá odvar.
  • S úspěchem se používá též proti vypadávání vlasů.
  • Jádra ořechů připomínají tvarem mozek a právě ten také vyživují. Duševně pracující lidé by je měli proto často pojídat, pozor ale na množství a horší stravitelnost. Mohou se vyskytovat alergie.
  • Homeopatická ořechová tinktura se využívá při chronické anémii, ledvinových kamenech, ekzémech, potížích s vlasy a na koupele potivých nohou.
  • V lidovém léčitelství je oblíbený ořechový likér nebo víno, které ale nelze doporučovat těhotným a kojícím ženám a ani dětem.

Pro děti:
  • U malých dětí lze začít s podáváním malého množství ořechů našich domácích druhů asi od 3 let věku (ale pozor na velké kousky). Pozor na čerstvost ořechů a na alergii.

Pro těhotné a kojící matky:
  • Pozor na čerstvost ořechů. Budoucím maminkám prospěje pravidelná konzumace menšího množství kvalitních ořechů a semínek pro doplnění minerálů a zdárný vývoj miminka a především jeho mozku.
  • Kojícím maminkám zase pomáhají ořechy a semena doplnit potřebný vápník a pojídané s medem v přiměřeném množství uklidňují nervy a dodávají energii.

Využití:
  • Listy se odjakživa využívaly na hnědé barvivo, kde se využívá barvících vlastností látky zvané juglon.
  • Výtažek se používá do opalovacích krémů a olejů nebo se jím barví vlasy k dosažení krásných hnědých odstínů.
  • V kuchyni se využívají nezralé ořechy na likéry, vína a kompoty. Zralá jádra se používají při pečení moučníků, perníků, bábovek, dortů, vánočního cukroví, müsli, závinů, kombinují se s jablky, skořicí, hřebíčkem a hrozinkami. Přidávají se také do salátů a těstovin s bazalkou (pesto), opražené jsou dobré s medem, posypat jimi můžete i celozrnnou krupicovou kaši.

Dějiny a mytologie:
  • Pěstuje se už od pravěku jako pěstovaný strom, který zřídka zplaňuje.
  • Původem je ořešák z Malé Asie a Kavkazu a dnes roste nejen v Evropě, ve Středozemí, ale i v Americe a v Číně.
  • Znali ho i Římané a Řekové a považovali ho za symbol plodnosti. Do Evropy ho rozšířil Karel Veliký.
  • Název "vlašský" pochází od Italů - Vlachů, kteří ho také rádi jedli a rozšiřovali.
  • Listy uvedl do medicíny římský lékaře Galenos jako prostředek na zástavu krvácení a celkové posílení.

Zajímavosti:
  • Nejvíce dobré energie mají na podzim čerstvě sklizené ořechy, dlouhým uskladněním se ale ztrácí jejich životodárná síla.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :)