6. března 2017

vitamin K (fylochinon)

rozpustný v tucích

Funkce:
· Jeho hlavní úlohou je produkce protrombinu a jiných faktorů srážlivosti krve, vitamin má tedy zvlášť důležitou úlohu při hojení ran. Dále podporuje tvorbu kostního proteinu osteokalcinu.

Zvláštnosti:
· Vitamin K je rozpustný v tucích a je neobyčejně odolný, horko a kyslík mu příliš neublíží. Kromě toho tvoří střevní flora dostatečné množství vitaminu K.

Doporučená denní dávka:
· Je nemožné říct, jaká je přesná potřeba vitaminu, když si jej také vytváříme vlastní energií a vlastním tělem. Zdraví lidé prakticky nikdy netrpí nedostatkem vitaminu K. Při nemocech střev a střevní flóry může ale dojít k jeho nedostatku. Zvláště ohrožení jsou lidé, kteří trpí celiakií, Crohnovou nemocí, poškozením jater, onemocněním žlučových cest a zánětem střev. Ve střední Evropě je běžné dávat novorozencům na ochranu před vnitřním krvácením první den života 0,5 až 1,0 mg vitaminu K (orálně nebo injekcí do svalu). Novorozenci dostanou na cestu z matčina těla velice málo vitaminu K a jejich střevní flóra si ho zatím neumí sama vytvořit.
· Ve velkých dávkách (přes 0,5 mg) může vitamin K zrušit působení léků na ředění krve. Kromě toho bylo u dětí zjištěno, že užívání 1 mg vitaminu K denně vedlo k častému výskytu maligních tumorů. Už jenom z tohoto důvodu by se měla dávka novorozencům aplikovat jen jednorázově, a ne, jak někteří dětští lékaři doporučují po dobu několika týdnů.

Projevy nedostatku:
· poruchy krevní srážlivosti

Potravinové zdroje:
· zelená listová zelenina
· játra
· mléko
· maso
· vejce
· obiloviny
· (částečně syntetizován střevní mikroflórou)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)