7. března 2017

Kříž

Kříž jako motiv (průsečík dvou nebo několika úseček, shora dolů a zprava doleva) umožňuje orientaci v prostoru. Nejuniverzálnější z jednoduchých symbolických znaků, neomezující se pouze na křesťanství, neboť ztělesňuje čtyři rohové body všeobecně a čtyři světové strany. Reprezentuje čtvernost, a když započítáme průsečík, tak paternost. Spolu s kruhem je to strukturní prvek mnoha meditačních mandal.

Řada kultur znázorňuje svět ve tvaru kříže. Také biblický ráj se čtyřmi řekami se zobrazoval jako kříž.

Kříž uprostřed kruhu (kruhový kříž) je znázorněním vesmíru a čtyř ročních období. Při zasazení do čtverce dělí plochu přesně na čtvrtiny - toto schéma se dříve často užívalo při zakládání nových měst (proto také vznikl pojem městská čtvrť).

Křižovatky cest bývají často spojovány s průsečíky ulic živých a mrtvých. V magických zaklínacích předpisech se taková křížení cest doporučují, neboť poutají duchy, kteří najednou nevědí, kudy kam. V Magii živlů je kruhový kříž symbolem živlu Země.

Kříže v cizích kulturách křesťané často mylně chápali jako stopy po zapomenutých křesťanských misionářích, např. strom ve tvaru kříže v Chrámu listového kříže v mayském městě Palenque na Yucatanu; ve skutečnosti se jedná o kosmický strom.

Běžná křesťanská symbolika kříže se vztahuje k popravčímu nástroji, na němž zemřel Kristus, který se díky jeho zmrtvýchvstání stal symbolem věčného života.


Kříž s kruhem nebo oválem je egyptským křížem života zvaným anch, který lze často vidět v rukou bohů nebo faraónů.



Další z významných křížů je tzv. kříž ondřejský ve tvaru písmene X, na němž měl být popraven apoštol Ondřej a který se vyskytuje také na prehistorických kosterních nálezech a na magických předmětech, jež měly zahánět zlé mocnosti;


dále petrský kříž, který směřuje delším břevnem vzhůru, protože apoštol Petr byl ukřižován hlavou dolů. Někdy se s ním setkáte u vyznavačů Satana.


Ruský čili pravoslavný kříž má pod dvěma vodorovnými břevny ještě jedno malé příčné. Kříž, jehož střed obepíná kruh, se nazývá keltský.


Heraldika zná četné podoby křížů. Kříž jeruzalémský, je to velký kříž se čtyřmi malými v rohových polích, za křížových výprav býval znakem Jeruzalémského království. Těchto pět křížů symbolizuje pět bolestných ran Ježíše Krista. Německý hákový kříž (svastika) byl mimo jiné znakem Společnosti Thule. Hitler jej chápal jako znak "boje za vítězství árijského člověka". Křížů používaných v heraldice je spousta.


S kříži se nesetkáváme pouze v kostelích; vyskytují se všude v každodenním životě, ať už jde o půdorysy staveb, dopravní značky nebo rozčlenění oken. Přitom je vhodné podotknout, že disharmonické rozdělení oken příčkami může mít neblahý vliv na energii v místnosti i na člověka. Žádoucí je v tomto směru symetrie a harmonie, aby se vyloučilo nepříznivé působení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)