6. listopadu 2016

1.čakra - základní čakra - muladhara

Základní čakra, nebo múladhára, je známá také jako kořenová čakra, čakra kořene, adhara, mula, padma, brahma padma nebo bhumi čakra. Je první ze sedmi hlavních čaker a je spojována se živlem země, symbolizujícím nejhustší stupeň projevů a základ života.

Představuje pozitivní postoj k životu, je to energie aktivity a tvořivosti, dává sílu se prosadit a vytrvat v činnosti, působí při budování existence a materiálního zabezpečení.

Hlavní funkcí múladháry je "uzemňování" nebo "zakořenění". Když jsme uzemněni, jsme zajedno s životem a čakra pracuje jak má. Čakra je také blízce spojena s vracející se karmou.

První a druhá čakra také fungují jako energetický odpadkový koš aurického pole. Přeměňují negativní emocionální energii na světlo a jiné energie a vrací Zemi jakýkoliv "toxický odpad", se kterým si ostatní čakry nedokážou poradit, a tím udržují duhovou čistotu aury. Pokud je tato čakra odpojená od Země, nemůžeme se těchto odpadních emocí zbavit.

Symbol: lotos se čtyřmi okvětními lístky

Živel: země, prithvi

Úroveň: pozemská, bhúrlóka

Fyzické umístění: kostrč, oblast konečníku, močového a pohlavního otvoru, otevírá se směrem dolů

Příslušná část páteře: 4. křížový obratel

Vlastnosti: sídlo kundalini, aktivita, životazáchovná pozemská energie

Ovlivňuje: konečník, vnější pohlavní orgány, tlusté střevo, krev, stavbu buněk, dolní končetiny

Žlázy: nadledvinky

Smysl: čich

Klíčové záležitosti: sexualita, chtíč, posedlost

Tělesná soustava: rozmnožovací

Nervová uzlina: křížová - kostrční

Vnitřní aspekt: uzemnění duchovní energie

Fyzická akce: sexualita

Mentální akce: stabilita

Emocionální akce: smyslnost

Spirituální akce: jistota

Barva: červená

Kameny: černé a červené kameny (achát, brekciový jaspis, hematit, obrázkový jaspis, onyx, červený jaspis, granát, korál, rubín, rodonit)

Vůně: cedrové dřevo, pačuli, myrha

Co se děje, když je zablokovaná:
Máte málo tělesné a duševní síly na překonávání problémů. Mnoho věcí vám způsobuje hodně starostí, ztrácíte půdu pod nohama, chybí vám síla se prosadit, můžete pociťovat velký strach, hlavně o přežití a hmotné zabezpečení, toužíte po životě, který by byl snažší, příjemnější a méně náročný.

Nejčastější následky:
onemocnění tlustého střeva, průjem, studené končetiny, hemoroidy, nadváha, křečové žíly, vysoký krevní tlak, revma, zlomeniny, ledvinové kameny, zánět močového měchýře.

Zdravotní potíže a 1.čakra - základní čakra


Múladhára znamená "opora kořene", "strážce začátku" nebo "nositel základů".

Související tělesná soustava
Tato čakra je propojena s vedlejšími čakrami v chodidlech, kotnících, kolenou a slabinách, které podporují proudění energie ze Země směrem vzhůru. Pokud odmítneme naše spojení s moudrostí Země, naše těla na to budou reagovat a projeví se potíže ovlivňující kříž, páteř, vylučování a pohlavní orgány. Je-li múladhára zablokovaná, nebudete prožívat příliš uspokojivý sexuální život. Naopak ti, kteří se snaží potlačovat své sexuální touhy, mohou mít skryté obavy a skončit s nemocemi spojenými s nerovnováhou v jejich přístupu k sexualitě.

Související endokrinní žlázy
Základní čakra je spojena s endokrinními žlázami. U žen jsou to vaječníky, které produkují hormony estrogen a progesteron. Estrogen podporuje vývoj druhotných ženských pohlavních znaků a ovlivňuje menstruační cykly a dá se najít také v placentě, nadledvinkách a mužských varlatech ; progesteron připravuje dělohu na oplodněné vajíčko.
U mužů jsou to varlata, která vytvářejí hormon testosteron, který zajišťuje vznik a udržení mužských pohlavních znaků a produkci spermatu.