6. listopadu 2016

4.čakra - srdeční čakra - anahata

Srdeční čakra neboli anáhata je také známá jako čakra srdce, anáhata-purí, padma-sundara, dwadaša, dwadašadala, surjasangkhjadala, hrit padma, hridaja čakra, dwadašara a pod různými jinými jmény. Anáhata je umístěna ve středu hrudníku a je spojena s čakrou brzlíku.

Je sídlem schopnosti vciťovat se, soucítit, pochopit druhé. Čakra srdce je bránou do duše, protože zde sídlí nejhlubší pocity lásky.

Anáhata je v centru našeho světelného těla. Je to středový bod sedmi čaker a střed, se považuje za bránu k vyššímu vědomí.

Symbol: lotos s dvanácti okvětními lístky

Živel: vzduch, váju

Úroveň: rajská oblast, maharlóka

Fyzické umístění: ve středu hrudníku na hrudní kosti, mezi prsními bradavkami

Příslušná část páteře: 4. hrudní obratel

Vlastnosti: sídlo citu, ovládnutí mysli

Ovlivňuje: srdce, hrudní koš a hrudní dutinu, horní část zad, spodní část plic, krev, systém krevního oběhu, kůže

Žlázy: thymus (brzlík)

Smysl: hmat

Klíčové záležitosti: vášeň, něžnost, záležitosti vnitřního dítěte, odmítnutí

Tělesná soustava: oběhová, lymfatická, imunitní

Nervová uzlina: srdeční

Vnitřní aspekt: bezvýhradná láska a soucit

Fyzická akce: oběh

Mentální akce: vášeň

Spirituální akce: oddanost

Barva: zelená a růžová

Kameny: růžové a zelené kameny: zelený aventurin, serpentin, malachit, jadeit, olivín, smaragd, zelený turmalín, amazonit, zelený kalcit, růženín, korál, rodonit, rodochrozit

Vůně: růže, meduňka, pomerančový květ

Co se děje, když je zablokovaná:
bolest, smutek, křivda, zklamání, slabá sebeláska, nízké nebo příliš vysoké sebevědomí, přehnaná péče o druhé a závislost, absence soucitu. Bez lásky k sobě samému vzniká velká závislost na ostatních.

Nejčastější následky:
onemocnění srdce, problémy s tlakem, imunitní poruchy, alergie, astma, problémy s průduškami a plícemi, poruchy spánku, přecitlivělost, rakovina

Zdravotní potíže a 4.čakra - anáhata


Související tělesná soustava
Lékaři již začínají přijímat, že nemoci srdce nejsou pouze fyzickou záležitostí. Vysoký krevní tlak může být počáteční známkou skryté mentální zátěže, často způsobené nahromaděným stresem, hněvem nebo zklamáním.
Zdraví našeho fyzického srdce se zlepší, pokud se zbavíme minulých traumat a emocionálních bolestí a pokud se nebudeme snažit posuzovat ostatní. Zvláště sexuální záležitosti se musejí zpracovávat v základní a křížové čakře. Když se zapletou do srdečního centra, které to přirozeně táhne k bezvýhradné lásce, nastává velký zmatek. Alternativní metody léčení mohou hodně pomoci k nastolení rovnováhy v celém systému mysli a těla a obnovit zdraví. Pokud se např. poradíte s vyškoleným léčitelem, může objevit, že vaše srdeční čakra je velmi nevyvážená. Může zjistit převahu červené energie, která naznačuje náchylnost k fyzickým srdečním problémům, které se dají napravit před tím, než se projeví. V závislostech na symptomech projevujících se na fyzické úrovni může být léčitel veden k vyvážení anáhaty pomocí zeleného světla (buď pomocí zařízení nebo psychicky). Pak může přesunout červenou energii - symbolizující potlačený vztek zpět dolů, do základní čakry, kde se dá zpracovat a zlikvidovat.

Související endokrinní žlázy
Endokrinní žláza spojená se srdcem je brzlík (propojený se samostatnou malou čakrou), který zahajuje práci obranných sil těla při nemoci nebo zranění.