6. listopadu 2016

6.čakra - čakra čela - ajna

Čakra čela, neboli adžna, je známá také jako třetí oko, čakra příkazu, oko moudrosti, Šivovo oko, adžita-patra, adžnapura, džnana-padma, dwidala, bhru čakra a bhrujugamadhjabila. S fyzickým tělem je externě spojena uprostřed čela, lehce nad úrovní obočí.

Slovo adžna znamená "sluha" nebo "příkaz" - ve smyslu guruova příkazu duchovního vedení.

Je sídlem vyšších duchovních sil, intelektu a intuice. Posiluje vnitřní vidění, porozumění, inspiraci, ovládání mysli.

V tantrické józe se čakra čela spojuje s "manas" neboli myslí, která přesahuje i nejjemnější živly. Když se zcela spojíme se silou obnaženou v adžně, budeme schopni překročit svou mysl se všemi jejími tužbami a žádostmi a vstoupit do sféry vědomostí a moudrosti.

Symbol: lotos s 96 okvětními lístky (2x48)

Živel: vědomí, ÓM, buddhi

Úroveň: Věčná příroda, tapólóka

Fyzické umístění: střed čela mezi obočím

Příslušná část páteře: 1. krční obratel

Vlastnosti: ovládnutí mysli, osvícená mysl (poznání, nikoli uskutečnění)

Ovlivňuje: tvář, oči, nos, uši, dutiny, malý mozek, centrální nervový systém

Žlázy: hypofýza (podvěsek mozkový)

Smysl: všechny smysly včetně nadsmyslového vnímání

Klíčové záležitosti: vyzařování vyššího / nižšího já, důvěra ve vnitřní vedení

Tělesná soustava: endokrinní a nervová

Nervová uzlina: hypothalamus

Vnitřní aspekt: intuice

Emocionální akce: jasnost

Spirituální akce: meditace

Barva: tmavomodrá a indigo

Kameny: tmavomodré kameny: lapis lazuli (lazurit), sodalit, dumortierit, safír, fluorit, sugilit 

Vůně: kadidlo, bazalka

Co se děje, když je zablokovaná:
bolesti hlavy a migrény, poruchy zraku, zelený zákal, problémy s hypofýzou a hormonálním systémem, růstové a vývojové problémy, poruchy centrálního nervového systému, slabá koncentrace, pomalé myšlení, náchylnost k schizofrenii a ušní nemoci (např. zánět středního ucha)

Zdravotní potíže a 6.čakra - adžna


Zastánci Darwinovy teorie tvrdí, že třetí oko je pozůstatkem z plazího stadia lidské evoluce, ale možná to ve skutečnosti bylo první "oko", které se v našem mozku utvořilo, a mělo by se tedy nazývat první oko.

Související tělesná soustava:
Fyzické potíže související s adžnou jsou bolesti hlavy a problémy uvnitř hlavy obecně, včetně očí a uší. Pokud jste neustále ve stresu nebo máte bolesti hlavy, pak částí řešení je věnovat pozornost čelní čakře. Možná ji dostatečně nevyživujete meditací a vizualizací v klidných chvilkách a musíte se naučit, pro své vlastní dobré zdraví, kompletně se vypnout v tomto hlučném moderním světě. Pokud příliš dlouho sedíte před obrazovkou počítače, fotoreceptory ve vašich očích budou namáhané - a to se projeví bolestmi hlavy. Abyste proti tomu bojovali, představujte si zelenou barvu (jako je světlo procházející přes stromy) nebo dělejte pravidelné přestávky, vstaňte od svého počítače a jednoduše se dívejte na trávu nebo nějakou vegetaci venku. To uleví vašim očím, pomůže udržet dobrou energetickou úroveň i dobré zdraví, protože svět přírody prospívá celému vašemu tělesnému komplexu.

Související endokrinní žlázy:
Adžna je spojená s hypofýzou a energeticky i s epifýzou. Epifýza také vylučuje melatonin a serotonin, které vstupují do hry při vizualizaci nebo relaxaci před meditací.