6. listopadu 2016

7.čakra - korunní čakra - sahasrara

Korunní čakra neboli sahasrára je také známá jako lotos s tisíci kvítky, čakra temene, akáša čakra, sahasrára padma, sahasrára mahapadma, sahasrára saroruha, sahasrádala, sahasrádala padma, pankadža, kamala, adhomukha mahapadma, vjomambhodža, širas padma, šuddhu padma a šantjatida padma.

Sahasrára, což znamená tisíc okvětních lístků, je v indické tradici umístěna nad hlavou, zatímco modernější teosofické myšlení ji umísťuje na temeno hlavy.

Proudí v ní životní síla, která vitalizuje mozkomíšní kanálek a všechny čakry podél páteře, takže rozesílá energii do celého těla.

Sahasrára je sídlo čirého vědomí. Korunní čakra představuje rovnováhu duality v nás a naši schopnost zažít vyšší vědomí a také blaženost transcendentálního vědomí. Tento stav není možné popsat, a proto se někdy označuje jako "Prázdnota". Asi nejlepším způsobem jak začít chápat tento stav, je pravidelně hluboce meditovat a přitom nechat vše plynout a najít klid a vyrovnanost.

Symbol: lotos s tisíci okvětními lístky

Živel: Světlo Nejvyššího vědomí

Úroveň: věčnost, átman, Bráhman, satjalóka

Fyzické umístění: střed temene a prostor nad hlavou

Příslušná část páteře: žádná

Vlastnosti: sídlo Nejčistšího Kosmického Vědomí, koncentrace na něj vede k vyšším druhům samádhí (nejvyšší vědomí)

Ovlivňuje: velký mozek, lebku

Žlázy: epifýza (šišinka mozková)

Klíčové záležitosti: skrytá moudrost a smrt těla

Tělesná soustava: centrální nervový systém a mozek

Nervová uzlina: mozková kůra

Vnitřní aspekt: osvobození karmy

Fyzická akce: meditace

Mentální akce: Univerzální vědomí

Emocionální akce: bytí

Spirituální akce: jednota skrze transcendentální vědomí.

Barva: fialová a bezbarvě průzračná

Kameny: fialové a čiré kameny: bezbarvé kameny, diamant, křišťál, ametyst, sugilit, sagenit, perly

Vůně: ylang-ylang, růžové dřevo, lípový květ, lotos nebo leknín

Co se děje, když je zablokovaná:
zoufalství, beznaděj, deprese spojené se ztrátou smyslu života, pocit oddělenosti a osamělosti, nedostatek sebepochopení, nemožnost najít směr a cestu

Nejčastější následky:
deprese, nervové choroby, Parkinsonova nemoc, schizofrenie, záchvaty paniky, psychózy, mánie, poruchy mozku a mozkové nádory, poruchy učení.

Zdravotní potíže a 7.čakra - sahasrára


Za spojovací bod sahasráry se považuje fontanela, měkké místo na lebce novorozeněte. Když se toto místo uzavře, uzamkne dítěti přístup k uvědomování si nekonečného vesmíru a k vyššímu vědomí. U většiny z nás pak přebírá vedení osobnost a ego a na duševní záležitosti myslíme jen málo až do okamžiku, kdy očekáváme smrt.

Související tělesné soustavy:

Indická učení říkají, že všechny fyzické nemoci jsou důsledkem odloučení od nekonečného vesmíru. Aurické pole a čakry mají významnou roli při udržování dobrého zdravotního stavu. Mezi nemoci související se sahasrárou patří:
  • Bolesti hlavy: Přetížení mysli způsobené potlačováním myšlenek a pocitů nebo posedlostí.
  • Epilepsie: Špatná komunikace mezi fyzickým, emocionálním a duševním tělem. Pokud jste již vyhledali lékařskou pomoc, můžete pracovat na energetické úrovni těchto chorob použitím vyvažovacích technik na sáhasráru. Pokud máte nejasnosti, vyhledejte profesionální pomoc.
  • Paralýza: Nedostatek energie v dané oblasti způsobený těžkým traumatem, kvůli kterému odmítáme život.
  • Parkinsonova choroba: Chvění, které může být známkou obav z minulosti, budoucnosti nebo způsobu, jakým se pohybujeme ve fyzickém těle.
  • Vysoký krevní tlak: Potlačování hněvu a emocí. Souvisí také se srdeční čakrou.

Související endokrinní žlázy:

Epifýza se považuje za dirigenta "orchestru" všech žláz, zatímco hypofýza je jeho sólista a obě souvisejí s korunní čakrou. V kombinaci s endokrinními žlázami sahasrára soustřeďuje energetické informace procházející aurickým polem u temene hlavy.