8. listopadu 2016

Fáze Měsíce


Při úplňku stojí Země mezi Sluncem a Měsícem. Z jedné strany působí přitažlivost Slunce, z druhé Měsíce a Země je tak vystavena protikladnému působení. Měsíc vychází se západem Slunce a zapadá s východem. Celou noc vidíme na obloze jeho svítící kotouč. Je to nejvýraznější fáze. Organismus zaplaví "protikladná" energie a záleží na psychice a kondici každého z nás, jak se s energií vyrovná. Někdo špatně spí, jiného bolí hlava a neklid pozorujeme i u zvířat. Na svět přichází více dětí, statistika vykazuje větší zločinnost. Byliny nasbírané za úplňku mají větší sílu. Půst nebo hladovění při úplňku se začíná hodinou jeho vrcholu, ve chvíli, kdy začne couvat.

Při novoluní se dostává Měsíc před Slunce, oba stojí ve stejném znamení zvěrokruhu a společně působí na Zemi. Měsíc i Slunce vycházejí a zapadají téměř současně, proto Měsíc na obloze v noci nenajdeme. I tato fáze zatěžuje organismus. Naši předkové drželi v tuto dobu půst, protože vypozorovali, že je účinnější než jindy. Je to půst nebo hladovění pro zdraví, jako prevence. Za pomoci přitažlivé síly obou nebeských těles se tělo zbavuje škodlivých látek. Při půstu je potřeba hodně pít, aby se škodliviny odplavily. Na rozdíl od úplňku trvá doba novoluní dva až tři dny a nezáleží tolik na hodině začátku půstu. Důležité je zachovat 7 denní intervaly mezi půsty.

Při první a poslední čtvrti svírá Slunce s Měsícem pravý úhel, probíhá měsíční příliv v době slunečního odlivu, síly se odečítají, příliv a odliv je minimální. Od novoluní do úplňku Měsíc dorůstá (připomíná písmenko D), od úplňku k novoluní couvá (připomíná písmenko C). Při nádechu a výdechu si nejlépe představíte, jak na nás, na rostliny i všechno živé Měsíc působí.

Dorůstající Měsíc je nádech. Je to vhodný čas doplňovat látky, které našemu tělu chybí (vitaminy a minerály) v určitém ročním období, anebo podle psychického a fyzického stavu každého z nás.

Couvající Měsíc je výdech. Je to čas, kdy se naše tělo dobře čistí a zbaví se všeho škodlivého. Doba vhodná pro návštěvu zubaře či kožního lékaře.