8. listopadu 2016

Luna a zahrada

Zahradničení podle Měsíce má jednoduchá pravidla. Rostliny i půda se stejně jako my nadechují (příliv) a vydechují (odliv) s Měsícem.

Dorůstající (D) Měsíc je pro nás i pro rostliny silou, která stoupá. Naše tělo i rostliny všechno více zadržují. Míza a šťávy rostlin stoupají vzhůru. Je posílena tvorba listů, květů a plodů. Sázíme vše, co rodí nad zemí. Také roubujeme, protože rouby se rychle ujmou. Při dorůstajícím Měsíci na zahradě a v zemědělství nehnojíme, protože země v tuto dobu nepřijímá tolik tekutin jako při couvajícím Měsíci (u pokojových rostlin to nehraje takovou roli). Hnojivo při dorůstajícím Měsíci zůstává na povrchu a pak, protože ho země nepřijme, zamoří přímo spodní vody.

Couvající (C) Měsíc znamená, že šťávy rostlin klesají dolů ke kořenům. Tak se posiluje tvorba kořene. Ze zeleniny sázíme vše, co rodí pod zemí. Také prořezáváme stromy, protože "nevykrvácejí". Při couvajícím Měsíci země přijímá dobře vodu i hnojivo. Někdy přijme i tolik vody, že na svazích může dojít k sesuvům půdy, jak je země prosáklá a těžká. Naši předkové nehnojili umělými hnojivy, vyváželi hnůj, hnojili vždy při úplňku a pak v následujícím couvajícím Měsíci. Chránili tak spodní vody.


Můžeme využít také astrologii. Každé znamení zvěrokruhu je spojeno s jedním ze čtyř živlů a každý živel ovlivňuje určitou část rostliny. Chcete-li podpořit růst určité části rostliny, přihnojte ji ve znameních, která tuto část ovlivňují.


· Plod - ohnivá znamení - Beran, Lev, Střelec

· Kořen - zemská znamení - Býk, Panna, Kozoroh

· Květ - vzdušná znamení - Blíženci, Váhy, Vodnář

· List - vodní znamení - Rak, Štír, Ryby - ve vodních znameních zaléváme, rostliny lépe přijímají vodu.

Za ubývající Luny jde míza dolů do kořenů. Je tedy doba vhodná k setí rostlin, které mají plody pod zemí a čas k řezání, rozmnožování, hnojení, zalévání, sklízení a k ničení škůdců a plevele.

Novoluní
Půda odpočívá, nic by se nemělo vysévat, sázet ani přesazovat, protože by semena nevzešla a kořeny se neuchytily. Je vhodné ošetřit nadzemní části rostlin, zejména neprospívající stromy a keře, v následující lunární fázi se budou dobře uzdravovat.

Přibývající Luna (dorůstá)
Půdě pomůže hnojení i přihnojování, ošetřování nadzemní části rostlin. Sbírejte byliny, semena a plody k okamžitému použití, trhejte rostliny, které chcete lisovat do herbáře nebo sušit na dekoraci. Doba je příznivá i pro úpravu kompostu, zakládání trávníku, roubování a očkování.

Úplněk
Hnojte dlouhodobě působícím hnojivem, ale nezalévejte, rostliny využijí vodu až za několik dní. U bylin se sbírají kořeny, je v nich největší síla.

Ubývající Luna (couvá)
Semena dobře vzklíčí, sazenice budou rychle nabývat na mohutnosti a plody podle ročního období zvětší svůj objem nebo dozrají, bude se dobře dařit i kořenové zelenině. Měli byste sázet, přesazovat a vysévat. Po celé období můžete sušit byliny, koste trávu, sklízejte všechno, co potřebujete uskladnit. Před novoluním provádějte zmlazovací řezy a likvidujte plevel.

Stoupající Luna
Období od Lunárního Střelce do Lunárního Berana, kdy je vidět jak Luna na obloze den po dni stoupá od nejnižšího k nejvyššímu postavení nad obzorem. Tehdy je výhodné sklízet a uskladňovat zeleninu a ovoce, protože vše zůstane dlouho čerstvé. Dobře se vyvíjejí nadzemní části rostlin.

Klesající Luna
Od Lunárního Berana do Lunárního Střelce Luna klesá z nejvyššího postavení nad obzorem k nejnižšímu. Je to období příznivé pro výsev a vysazování rostlin a pro sběr bylin a koření. Bují veškeré kořeny a dřeviny snášejí radikální řez.

Zalévání, přesazování, hnojení


Pokojové květiny zaléváme ve dnech listu (Luna v Raku, Luna ve Štíru, Luna v Rybách). Rostliny s velkou spotřebou vody můžeme zalít i několikrát v určené dny, eventuálně ve všech (2-3) dnech listu.

Květiny přesazujeme:
· přibývající Luna
· Luna v Panně

Květiny hnojíme - listové:
· Luna v Raku
· Luna ve Štíru
· Luna v Rybách

Květiny hnojíme - s květem:
· Luna v Blížencích
· Luna ve Vodnáři
· Luna ve Vahách

Lunární znamení na zahradě


Beran (plod)
je kardinální, spíše suché a neplodné znamení. Beranovi vládne Mars, který ovlivňuje zrání a tvorbu semene, proto je to dobré období pro sklizeň. Je vhodný k rytí, okopávání a pletí. K setí a sázení se příliš nehodí. Úroda v této době sklizená, ať uložená nebo zpracovaná, dlouho vydrží a nekazí se.

Býk (kořen)
je plodné, ženské znamení země, kterému vládne Venuše. K setí a sázení se hodí rostliny, u kterých má síla přejít do kořenů a hlíz, tedy veškerá kořenová zelenina. Kromě toho je Luna v Býku výhodná k přesazování, sazeničky dobře zakoření a stávají se z nich robustní a silné, spíše nižší rostliny, není ale vhodné vysazovat popínavky.

Blíženci (květ)
jsou znamení, kterému panuje planeta Merkur. V tomto spíše neplodném, suchém znamení by se nemělo, kromě popínavých a liánovitých rostlin, nic zasévat, jelikož rostliny potom vyrostou dlouhé, tenké a nemají téměř žádnou sílu. Naproti tomu se hodí k úpravě půdy a také ke sklizni. Budete-li sekat trávník v tomto znamení, bude tráva dorůstat pomaleji než jindy.

Rak (list)
je kardinální vodní znamení, kterému vládne Luna. Je vlhký a plodný, ideální k setí a sázení. Sadba klíčí bez problémů, i mladé rostlinky v tomto období dobře prospívají. Rak podporuje tvorbu stonků a listů, které pak rostou obzvlášť rychle. Tyto dny jsou vhodné k zalévání a hnojení.

Lev (plod)
je mužské, ohnivé znamení, kterému vládne Slunce, horké a ze všech dvanácti znamení nejméně plodné. V těchto dnech byste neměli ani sít, ani sázet. Sazenice zasazené ve Lvu uschnou téměř bez výjimky. Místo toho byste měli sekat trávník (účinek je ještě delší než při Luně v Blížencích), ničit plevel a vytrhávat rostliny a křoviny, kterých se chcete zbavit.

Panna (kořen)
ačkoliv se jedná o znamení zemské, platí za neplodné znamení, ovládá ji Merkur. V těchto dnech byste neměli sázet zeleninu, avšak jednoleté letní květiny a popínavé rostliny zasazené nebo zaseté v tuto dobu rostou velmi rychle a mají mnoho květů. Sázejte tedy jen tehdy, chcete-li něco nechat zarůst. Jinak se v těchto dnech starejte jen o půdu a plevel, hubení slimáků a škodlivého hmyzu. Používejte k tomu pouze přírodní prostředky.

Váhy (květ)
jsou kardinální vzdušné znamení, které ovládá Venuše, velmi plodné a dobré k setí a sázení zvláště kvetoucích rostlin. Jsou rovněž znamením krásy a estetiky. Růže zasazené v tomto znamení nepředčí, co se týká krásy a síly květů žádná jiná květina. Daří se ale i většině druhů zeleniny zaseté ve znamení Vah.

Štír (list)
je vodní znamení ovládané Plutem, je po Rakovi nejplodnější znamení a je tudíž vhodné pro stejné zahradnické práce. Víceleté rostliny a trvalky budou nadměrně prospívat a budou obzvlášť robustní a odolné proti zimě.

Střelec (plod)
je ohnivé znamení ovládané Jupiterem, dobré k ošetřování zahrady a také ke sklízení. K setí a k sázení se nehodí, bývá spíše suchý a neplodný. Výjimku tvoří jabloně a jiné ovocné stromy, protože Střelec podporuje tvorbu plodů. Můžete sázet i cibuli, mrkev a brambory, měli byste ale dbát na to, aby Měsíc ubýval.

Kozoroh (kořen)
platí za znamení z půli plodné, protože jeho panovníkem je Saturn. Jedná se o kardinální znamení zemské a proto je obzvláště vhodné k sázení plodin zrajících pod zemí, tedy brambor, řepy, mrkve a cibule. Okrasné keře a stromy vysazené v těchto dnech mají také dobré vyhlídky na zdravý vývoj, protože Kozoroh ovlivňuje kromě kořenů i kmeny a kůru. Neměli byste ale sázet květiny.

Vodnář (květ)
je spíše suché vzdušné znamení, ovládané planetou Uran. Vhodné jsou zahradnické práce, kopání, plení, ničení škůdců. Může se sázet pouze cibule a borovice, které jsou Uranem ovlivňovány.

Ryby (list)
jsou ještě jedno vlhké a plodné znamení, téměř tak jako Rak a Štír. Jejich panující planetou je Neptun. Daří se skoro všem výsevům a sadbám, ale zvlášť výhodný je tento čas pro sázení kořenové zeleniny a květin, které rostou z cibulí a hlíz. Keře, které mají v suché půdě zakořenit obzvlášť hluboko, mají největší naději na úspěch.