16. prosince 2016

Aronie sirup, (sirup z aronie)


  • 1 litr bobulek aronie
  • 2 litry studené vody
  • 5 lžiček kyseliny citronové
  • cukr (kolik litrů výsledné šťávy, tolik kilo cukru)

Aronii (černý jeřáb, temnoplodec černoplodý) zalijte studenou vodou a rozmixujte, přidejte kyselinu citronovou a nechejte 2 dny stát (uležet). Občas promíchejte. Přeceďte přes hrubší síto a kolik máte litrů šťávy, tolik přidejte kil cukru. Cukr pořádně rozmíchejte a nalijte dolahví.

Nevařte. Pokud potřebujete, např. rozmíchat cukr rychleji, tak směs jen zahřejte. Před naléváním sirupu do lahví, lahve vypláchnu vařící vodou. Stejně tak opláchnu vařící vodou i víčka lahví.

Tento recept jsem dala dohromady podle podobných receptů na netu a prý by se to nemělo skazit, i když se sirup nesteriloval ani nijak nevařil, takže jsem zvědavá jak to dopadne. Pokud chcete mít sirup bez "cucků", tak ho přeceďte přes plátýnko a pod. Já ho přecedila přes hrubší síto, aby tam něco málo jemných cucků zůstalo. Sirup chutná skvěle a "šťávu s vodou" pije i má malá dcerka. Můžete ho použít i do čajů, ale čaj by neměl být horký, aby se nezničily vitamíny. Proto jsem sirup nesterilovala.

Ať vám slouží :)

aktualizace: ne že by to začlo girovat, ale už to pomalu začínalo chodit...ti co bojují proti zaplísňování organismu nechť to dál nečtou...v duchu našich babiček jsem to sice neposbírala, ale přecedila přes látkovou plínku...čistou samozřejmě ... a ohřála na blíže neurčenou teplotu...takovou tu co se kouří, ale nebublá...a nalila do vařící vodou vypláchnutých lahví. Takže uvidím jak tohle dlouho vydrží.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)