16. prosince 2016

Bezinkový sirup

Recept č.1:
  • 1 kg bezinek
  • 1 litr vody
  • 400 g pískového cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové

Zcela zralé bezinky prolisujeme na strojku na ovoce nebo rozmixujeme a přecedíme. V teplé vodě rozpustíme cukr a kyselinu citronovou, promícháme ji s bezinkovou šťávou, plníme do sklenic nebo lahví (250 ml) a sterilujeme 15 minut při teplotě 85oC.


Recept č.2:
  • 1 kg vylisované šťávy z bezinek
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru

Vše promíchejte a mírně povařte. Nechte vystydnout, přelijte do lahví a dobře uzavřete.
Užívejte 2 x denně jednu velkou lžíci do ¼ litru vody nebo čaje.


Recept č.3
  • 1 litr šťávy z bezinek
  • ½ litru alkoholu (rum, brandy, vodka)
Šťávu z bezinek, bez konzervačních přísad, smícháme s alkoholem.

Likér má výraznější chuť, když při povaření šťávy (vaříme asi 5 minut) přidáme kousek skořicové kůry a několik hřebíčků.


Recept č.4
  • 1 litr bezinkové šťávy (1,3 kg bezinek)
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 500 ml rumu nebo vodky
V čisté bezinkové šťávě, rozpustíme cukr a vanilkový cukr. Šťávu necháme přejít varem a pak přidáme rum nebo vodku. Hotový likér plníme do lahví.


Recept č.5
  • 1 litr šťávy z bezinek
  • 450 g krystalového cukru
  • 0,5 litru bílého rumu
  • kousek skořice
  • 1 hřebíček
  • ¼ lžičky kyseliny citronové
Bobulky bez stopek zalijeme 0,5 litrem vody a 30 minut vaříme s kořením. Potom šťávu prolisujeme, přidáme cukr a necháme přejít varem. Po odstavení a vychladnutí přidáme bílý rum a kyselinu citronovou. Likér necháme 2 týdny uležet.


Recept č.6
  • 2,5 kg bezových bobulek
  • 750 g krystalového cukru
  • kousek vanilky
  • 2 hřebíčky
Umyté bobulky umeleme, přidáme vanilku, hřebíčky a 15 minut vaříme. Potom přidáme cukr a vaříme ještě 10 minut. Vyjmeme vanilku a hřebíček a horkou šťávu nalijeme do vyvařených lahví. Uzavřeme vyvařenými zátkami a uzávěr zalijeme parafínem. Uskladňujeme ve tmě a chladu.