16. prosince 2016

Fialkový sirup

Recept č.1
  • asi 3 hrsti květů fialky
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 1 citron

Tento recept je vlastně modifikace bezového receptu, který se mi nejvíc osvědčil ZDE recept č.1 nebo č.4

Fialky jsem nejdřív namočila do vody (asi 1-2 hodiny) a vysbírala pavouky a brouky :o) Květy jsem zalila vodou, přidala citron bez kůry a pecek nakrájený na kolečka a krátce povařila. Nálev získá takovou hezkou růžovo-fialovou barvu. Nechejte odstát do druhého dne, pak sceďte, květy co nejvíc vymačkejte a přidejte cukr. Nechejte lechce probublávat (táhnout) až do zhoustnutí. Čím déle "vaříte", tím je to hustší a hustší. Ze sirupu, pak můžete mít i med :o)

Sirup je vhodný proti nespavosti a proti kašli.

Fialky jsme sbíraly s Haňulkou průběžně, jak jsme šly ze školky domů, takže opravdu se to dá nasbírat. Samozřejmě nezapomeňte nechat něco i pro včelky, čmeláky a jiné muchy :o) Nevysbírejte je všechny.

POZOR !!! Při předávkování se může objevit nevolnost!

Recept č.2
  • 2 vrchovaté lžíce čerstvých nebo sušených květů violky vonné (fialky)
  • 600 ml vody
  • 4 lžíce medu
Květy violky (fialky) přelijte vroucí vodou a 20 minut zvolna vařte. Pak směs sceďte, nálev znovu přiveďte k varu, přidejte med a zvolna vařte do zhoustnutí. Skladujte v tmavé lahvičce v chladničce.
Užívají se 1-2 lžičky ráno a večer. Pro dospělé můžete použít 2x více violkového odvaru.
POZOR !!! Při předávkování se může objevit nevolnost!