Recept č.1:
- 1 litr jablečné šťávy
- 1 kg cukru
- 2,5 vody
- šťáva ze dvou citronů
Šťávu promíchejte s cukrem, vodou a šťávou z citronů a několik minut povařte. Naběračkou průběžně odstraňujte z povrchu tvořící se pěnu. Horký sirup naplňte do čistých nahřátých lahví a dobře uzavřete.
Recept č.2:
- 1 kg jablek
- 1 litr vody
- 10 kostek cukru nebo 1 čajovou lžičku medu
Jablka nakrájíme na čtvrtky, uvaříme doměkka v 1 litru vody a šťávu vymačkáme. Přidáme do ní cukr nebo med a vaříme na mírném ohni, dokud šťáva nezačne houstnout. Denně užíváme až 4 čajové lžičky.
Podává se při kašli, chrapotu či horečce, posiluje oslabený organismus. Sirup je velice chutný a obzvlášť vhodný k uklidnění nervózních dětí.
Recept č.3:
- 1 kg jablek
- 1 lžička kyseliny citrónové
- 200 ml vody
- 100-200 pískového cukru
Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky, dáme do kastrolu, přidáme kyselinu citrónovou, podlijeme trochou vody a rozvaříme. Pak jej rozmixujeme a šťávu prolisujeme. Ve vodě svaříme cukr, roztok přilijeme k jablečné šťávě, promícháme a plníme do sklenic nebo lahví (250 ml). Dobře uzavřeme a sterilujeme asi 8 minut při teplotě 85oC.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)