16. prosince 2016

Jablečný sirup

Recept č.1:
  • 1 litr jablečné šťávy
  • 1 kg cukru
  • 2,5 vody
  • šťáva ze dvou citronů
Šťávu promíchejte s cukrem, vodou a šťávou z citronů a několik minut povařte. Naběračkou průběžně odstraňujte z povrchu tvořící se pěnu. Horký sirup naplňte do čistých nahřátých lahví a dobře uzavřete.
 
 

Recept č.2:
  • 1 kg jablek
  • 1 litr vody
  • 10 kostek cukru nebo 1 čajovou lžičku medu
Jablka nakrájíme na čtvrtky, uvaříme doměkka v 1 litru vody a šťávu vymačkáme. Přidáme do ní cukr nebo med a vaříme na mírném ohni, dokud šťáva nezačne houstnout. Denně užíváme až 4 čajové lžičky.
Podává se při kašli, chrapotu či horečce, posiluje oslabený organismus. Sirup je velice chutný a obzvlášť vhodný k uklidnění nervózních dětí.


Recept č.3:
  • 1 kg jablek
  • 1 lžička kyseliny citrónové
  • 200 ml vody
  • 100-200 pískového cukru

Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky, dáme do kastrolu, přidáme kyselinu citrónovou, podlijeme trochou vody a rozvaříme. Pak jej rozmixujeme a šťávu prolisujeme. Ve vodě svaříme cukr, roztok přilijeme k jablečné šťávě, promícháme a plníme do sklenic nebo lahví (250 ml). Dobře uzavřeme a sterilujeme asi 8 minut při teplotě 85oC.