19. prosince 2016

Jahodový sirup s brusinkami

  • 2,5 kg dobře vyzrálých jahod
  • 1 litr vody
  • 500 g mražených nebo sterilovaných brusinek
  • 25 g kyseliny citronové nebo vinné
  • cukr (asi 1,3 - 1,5 kg na 1 litr scezené šťávy)
Jahody omyjeme, necháme dobře odkapat a po částech je rozmixujeme. Brusinky rozmačkáme a přidáme spolu s kyselinou k jahodám. Vše zalijeme vodou, směs promícháme, nalijeme do skleněné nebo nerezové nádoby, zakryjeme ji čistým plátnem, převážeme a necháme stát dva dny v chladu. Pak ovocnou šťávu přecedíme přes hustý cedník, odměříme ji a nalijeme do kastrolu. Přidáme odpovídající množství cukru, promícháme a za průběžného sbírání pěny tvořící se na povrchu, zahřejeme k bodu varu (nevaříme). Jakmile se cukr rozpustí, přelijeme sirup do čistých sklenic, dobře je uzavřeme a necháme ho vychladnout.
Tento sirup jistě rádi využijete na podzim, až přijdou první chřipky a nachlazení. Je plný vitaminu a letního sluníčka.