19. prosince 2016

Jahodový sirup

Recept č.1
  • 1 kg jahod
  • 90 dkg cukru
  • 9 g kyseliny citronové
Jahody prosypte po vrstvách cukrem smíchaným s kyselinou citronovou. Nechte v chladu 3-4 dny ustát, poté opatrně zamíchejte, aby se zbylý cukr rozpustil. Šťávu sceďte, přiveďte k varu a horkou slijte do lahví. Sirup je krásně červený, čirý a aromatický. Zbylé, napůl scvrklé jahody usušte - chutnají báječně.


Recept č.2 (Jahodový sirup zastudena)
  • 1 kg jahod
  • 1,5 kg cukru
  • 20 g kyseliny citronové
Jahody rozmačkáme a smícháme s cukrem a kyselinou citronovou. Necháme stát 2 dny a obsah několikrát promícháme. Získaný sirup přecedíme, plody jemně prolisujeme a nalijeme do sklenic. Sirup uchováváme v chladničce. Máme-li čerstvé jahody, připravujeme sirup častěji, protože bez teplého či chemického zpracování je málo trvanlivý.