19. prosince 2016

Kopřivový sirup

Recept č.1:
250 g kopřiv přelijeme 1,5 litrem vody, krátce povaříme a necháme 24 hodin macerovat. Poté scedíme, přidáme dvojnásobné množství (objemové) cukru a svaříme do hustoty medu. Užíváme 3x denně 2 polévkové lžíce.


Recept č.2:
  • 2 citrony
  • 3 hrsti vršků z mladých kopřiv
  • 2 litry vody
  • 1 lžíce kyseliny
  • 2 kg pískového cukru
1/5 litru vody povaříme spolu s dobře omytými a pokrájenými citrony. Necháme vychladnout a přidáme kopřivy a necháme asi 2 dny vyluhovat. Cukr povaříme, přidáme kyselinu citronovou a smícháme s přecezenými kopřivami. Horové plníme do lahví. Kopřivový sirup je skvělý při nachlazení nebo jako, pokud je podávaný s ledem a minerální vodou.
U kopřiv trhejte jen vrchní tři řady listů - ty jsou nejlepší. Starší listy kopřiv se nehodí ani do salátů a nádivek.