19. prosince 2016

Malinový sirup (šťáva)

Recept č.1
  • 1,5 kg malin
  • 1 lžička kyseliny citronové nebo šťávu z 1 citronu
  • 5 dl studené vody
  • 1 kg krupicového cukru
Maliny nasypte do porcelánové nebo keramické mísy, přidejte kyselinu citronovou nebo přecezenou šťávu z jednoho citronu a vše rozmačkejte na kaši. Zalijte studenou vodou a nechte několik hodin odpočívat. Pak směs nalijte do hrnce, přiveďte za občasného zamíchání k varu a nechte prochladnout. Mírně vlažnou šťávu přelijte přes čisté plátno do čistého hrnce, vmíchejte do ní krupicový cukr, přiveďte k varu a přibližně 2 minuty povařte, dokud se cukr nerozpustí. Během vaření sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu. Ještě horkou šťávu nalijte do dokonale čistých vymytých lahví, zazátkujte je, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout (aby láhve nespadly, můžete je nechat vychladnout ve kbelíku vyloženém utěrkou).

Recept č.2
  • 1 kg zralých malin
  • 200 ml vody
  • asi 400 pískového cukru

Maliny umeleme na strojku na ovoce; získáme tak malinovou šťávu. Ve vodě svaříme cukr a teplý roztok rozmícháme se šťávou z malin. Naplníme do sklenic nebo lahví (250) ml a sterilujeme asi 15 minut při teplotě 85oC.


Recept č.3
(s jablky bez cukru)

Domácí jablka omyjeme, oloupeme a vykrájíme jadřince. Maliny smícháme napůl se sladkými jablky v poměru 1:1 a vaříme bez cukru se špetkou soli do rozvaření. Aby se sirup nekazil, je důležitá čistota lahví - skleněné lahve před použitím vyvaříme 5 minut ve vodě a naplníme horkým scezeným sirupem. Navrch můžeme preventivně zakípnout čistým lihem nebo vodkou proti plísním (alkohol se sice vypaří, ale před podáváním sirupu dětem raději odstraníme vrchní vrstvu).

TIP: sirup plňte do malých lahviček o obsahu cca 250 ml, po otevření se nekazí, rychleji se spotřebují a pro malé děti nejsou tak těžké do ruky. Mohou si pak šťávu s vodou samy připravit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)