20. prosince 2016

Ocet z květů černého bezu

Černý bez má v kuchyni všestranné využití hlavně díky jeho cenným obsahovým látkám a proto je vynikající přísadou při přípravě mnoha pokrmů. Ocet z bezového květu je chutným kořenícím přípravkem do salátů. Můžete ho ovšem používat i k masážím unavených nohou a k přípravě obkladů na bolestivá a nateklá místa.

  • 100 g čerstvě nasbíraného květu černého bezu
  • ½ litru kvalitního octu z bílého nebo červeného vína

Květy černého bezu pročistěte, propláchněte, zbavte stopek a nechejte osušit. Přidejte vinný ocet a směs dejte do dobře uzavíratelných sklenic a postavte na tmavé a chladné místo. Asi po 2 týdnech je ocet připravený k použití. Ocet naplňte do ozdobných sklenic, máte vynikající dárek pro své přátele.