19. prosince 2016

Rakytníkový sirup

Při přípravě sirupu se musíme vyvarovat styku rakytníkové šťávy a drti s kovem a vyššími teplotami, abychom zachovali obsah vitaminů. Šťávu získáme rozmačkáním plodů dřevěnou vařečkou a přecedíme přes plachetku, abychom ji zbavili zbytků rozdrcených slupek, dřeně a nečistot. Získaná šťáva je mírně zkalená, což však nemá vliv na jakost sirupu.


Recept č.1:
Ve smaltované, skleněné nebo porcelánové nádobě rozpustíme ve šťávě cukr a kyselinu citronovou. Na 1 litr šťávy z rakytníku dáme 1,6 kg cukru a 7 g kyseliny citronové. Po rozpuštění cukru a kyseliny citronové naplníme sirup do čistých, vypařených lahví, které zazátkujeme a uchováme v chladnu.


Recept č.2:
  • 2,25 kg plodů rakytníku
  • 500 g cukru
Pasírováním nebo v odšťavňovači vymačkáme šťávu z rakytníku. Zahřejeme ji na 75oC, zvolna do ní vsypeme asi 500 g cukru a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Je-li sirup příliš řídký, můžeme přidat čajovou lžičku Pektozy nebo směs trochu povaříme. Potom sirup nalijeme do vyvařených lahví a dobře zazátkujeme.


Recept č.3:
sirup připravený za studena
  • 1 kg šťávy z rakytníku
  • 1,6 kg cukru
Cukr nasypeme do rakytníkové šťávy a mícháme dokud se úplně nerozpustí. Pak uložíme do chladničky.