19. prosince 2016

Růžový sirup

Recept č.1
  • 2 hrsti plátků růže (já jsem použila růži svraskalou)
  • 1 malý citron
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru (přibližně)

Plátky růže zalijte litrem vroucí vody. Nechejte stát asi hodinu nebo dvě. Pak vmíchejte citron nakrájený na kolečka, ale bez pecek. Nechejte stát 1-2 dny. Nálev slijte a přidejte asi 1 kg cukru. Míchejte a zahřívejte tak dlouho, až se cukr rozpustí a směs zhoustne. Nevařit! Horké potom nalejte do čistých lahví.

Můžete používat na slazení do čajů nebo vody.


Recept č.2
  • 2 litry vody
  • 4 hrsti voňavých růžových okvětních plátků (růžové nebo červené růže)
  • 2 kg cukru
  • 2 citróny

Lístky z růžových květů přivedeme k varu ve 2 litrech vody ve skleněné konvici, povaříme krátce asi 5 minut, pak necháme louhovat 15 minut a přecedíme. Do výluhu z růží vymačkáme přes sítko šťávu ze 2-3 citrónů a na mírném ohni rozpustíme 2 kg cukru. Sirup povaříme asi 15 minut a horký plníme přes sítko v trychtýři (aby se důkladně přecedil) do skleněných lahví vymytých horkou vodou. Lahve sterilujeme v horké vodě asi 20 minut, aby se sirup nezkazil.