rozpustný ve vodě
Funkce:
·
Vitamín C se počítá k lapačům volných radikálů a chrání tím naše tělo
před napadením agresivními kyslíkovými sloučeninami. Touto vlastností
zabraňuje rakovině, arterioskleróze, revmatickým potížím a jiným
onemocněním. K dalším úlohám vitaminu patří posilování imunitního
systému. Kromě toho se podílí na tvorbě vazivových a podpůrných tkání a
tím udržuje pokožku a dásně v dobrém zdravotním stavu. Vitamin C je také
potřebný k produkci mozkových transportních látek: serotoninu a
noradrenalinu.
Zvláštnosti:
·
Vitamin je ve vodě rozpustný a s mnoha látkami na sebe vzájemně působí.
Tak zvyšuje příjem železa, které je nutné pro krvetvorbu. Vitamin C
tvoří pár s vitaminem E, obě tyto biologické látky se vzájemně podporují
ve své účinnosti. Problém vitaminu C je, že je velice málo odolný vůči
vodě, kyslíku, světlu a horku. Ztráty obnášejí až 100%.
Doporučená denní dávka:
· 75 - 100 mg
·
Vitamin C se jako antioxidant a konzervační prostředek přidává do
potravin. Laboratorní výzkumy však prokazují, že vitamin C v přírodní
biologické vazbě, v ovoci nebo zelenině, je stabilizován jinými látkami,
a proto je lépe naším organismem přijímán.
· Vitamin C je ve
vodě rozpustný a proto se může vylučovat močí i stolicí. Větší množství
vitaminu C než 1000 mg mohou vést k průjmům, krvavé stolici, ledvinovým
kamenům a neplodnosti. Preparáty vitaminu C mohou zfalšovat výsledky
testu na diabetes mellitus (cukrovku).
· Preparáty vitaminu C se užívají jako prevence proti nachlazení.
Projevy nedostatku:
· skorbut (krvácení z dásní, vypadávání zubů, edémy, teploty, křeče, šok až náhlá smrt)
Potravinové zdroje:
· šípky
· černý rybíz
· zelená paprika
· petrželová nať
· řeřicha
· kiwi
· růžičková kapusta
· křen
· jahody
· pomeranče
· brambory
· v menší míře - červené a bílé zelí, petržel, květák, kedlubny, bílý a červený rybíz, citron, grapefruity, angrešt, borůvky
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)