7. listopadu 2016

Pertho


Alternativní název: Peorth, Purth, Perthro, Pertra, Pairthra

Hláska: P

Význam: pohárek na vrhání kostek

Všeobecně: zábava, hra, osud

Věštebný význam: volba

Klíčová slova: náhodná šance, osud, volba, záhada, kouzlo, plodnost, sexualita, nové
začátky, proroctví

Léčitelství: ženské pohlavní orgány, porod

Představa: dva hráči určují pomocí run svůj osud

Talisman: pomáhá při věštění, zvyšuje plodnost, ulehčuje porod a zvyšuje psychickou
odolnost

Barva: černá

Strom: bříza

Rostlina: oměj

Drahokam: akvamarín

Význam: Pohárek
            Míní se pohárek na vrhání kostek. Je to zdroj šance nebo osudu. Kostka, jež není vržena, je pouze kusem dřeva s body. Významu nabývá pouze vržením. Je to v rukou osudu. Lidé se domnívají, že osud je nevyhnutelný a jednou daný, ale spíš nabízí volbu. Je tu volba, zda hodit či nehodit kostkou a zda dbát toho, co kostka říká. Život je plný voleb, ale leckdo je radši, když jej vede ruka osudu, než aby se o svůj osud postaral sám.
     
Výklad:
"Sami volte a sami se postarejte o svůj osud."
            Vždy a ve všem máte na vybranou. Nikdo vás nemůže ovládat, pokud mu to nedovolíte. Nedovolte druhým, aby zpochybnili vaši pravdu a zabránili vám v tom, co musíte udělat. Hrozí vám jediné nebezpečí - že neučiníte volbu, že vše ponecháte v rukou osudu.
Šance změnit svůj osud, zvolit si určitý životní postoj a směr; nic a nikdo vás nemůže ovládat, pokud to sami nedovolíte; tato runa má vždy neurčitý význam a může znázorňovat skryté záhady a okultní schopnosti.

Výklad obrácené runy:
            Kostka byla vržena a osud ovládá váš život, ale tak tomu nemá být. Může opět nabýt moci. Volte sami, nenechte za sebe rozhodovat druhé!
            Promarnili jste možnost volby, fatalisticky se poddáváte osudu; závislost, stagnace, samota, nedostatek rozhodnosti, pocit zmaru, konce a smrti.