Obsahuje:
· aroin, saponiny a glykosid, jehož štěpením se uvolňuje kyanovodík
Popis:
·
V čerstvém stavu je celá rostlina jedovatá, především oddenek. Zpočátku
oddenek chutná nasládle, později palčivě ostře, přímo bolestivě. K
účinkům jedu patří především podráždění sliznic. Již několik minut po
požití se dostavuje mimo jiné ostrá palčivá chuť. Větší množství bobulí
způsobí žaludeční a střevní potíže, doprovázené případně silnými křečemi
a záněty. Sušením nebo vařením lze jedovatost oddenku odstranit. Otravy
způsobují i bobule a kyselý stonek. Rostlinné šťávy dráždí kůži.
Využití:
· Při lidovém léčení se áron uplatňoval jako lék proti dušnosti.
· V dobách hladu se z něj získávala jedlá škrobová látka.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)