Funkce:
·
Chrom je součást tzv. glukózového tolerančního faktoru tím, že utěsňuje
síť inzulínových receptorů v našich tělesných buňkách. Tak může lépe
zakotvit inzulín, transportní hormon tuku a cukru, v našich buňkách.
Inzulín pak může udržet hodnoty tuku a cukru, nosiče energie, v
ideálních hladinách.
Zvláštnosti:
· Potravinářský průmysl zhoršuje běžnými zahušťovacími prostředky (agarem, algináty, mletou želatinou) příjem chromu.
Doporučená denní dávka:
·
30 - 60 mikrogramů, podle tělesné hmotnosti. Podle posledních výzkumů
jsou tyto hodnoty u většiny lidí ve střední Evropě bez problémů
dosažitelné. Běžně se doporučovala denní dávka 50 - 200 mikrogramů, ale
dnes jsou názory na tato množství překonány.
· Obézní lidé potřebují větší množství tohoto minerálu (který transportuje tuk a cukr).
·
Nebezpečí předávkování vznikne, když přijdeme do kontaktu s chromovými
solemi, např. v barvivech, nebo když je pitná voda zamořena odpadem,
obsahující chrom.
· Akutní otrava chromem se projevuje změnami na pokožce, bolestmi břicha, průjmem a oběhovým kolapsem.
· Ostrava potravinami obsahujícími chrom je prakticky nemožná.
Projevy nedostatku:
· glukózová intolerance
Potravinové zdroje:
· maso
· pivovarské kvasnice
· sýry
· pšeničné klíčky
· ořechy
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)