2. března 2017

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)

Doba sběru:
·

Sbíraná droga:
· plodnice

Obsahuje:
· vitamin B, D, C, K, proteiny, steroly, esenciální mastné kyseliny, stopové prvky chrom, měď, železo, jód, sodík, selen a zinek, obsahuje také vlákninu, glukany

Léčivé účinky:
· Sušená hlíva se v čínské medicíně užívá k posílení žil a uklidnění šlach, strnulosti končetin a šlach, osvědčila se při léčbě lumbaga, lidově housera, japonští vědci navíc objevili, že užíváním odvaru z hlívy se redukuje bujení některých nádorů. Aktivuje přirozenou imunitu organismu. Významně tlumí nádorová onemocnění. Užívá se i k omezení vedlejších účinků při chemoterapiích.
· Je prokázáno, že hlíva ústřičná zvyšuje imunitu organismu, snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak (proto se hodí pro kardiaky) a hladinu cukru v krvi, zmírňuje chronické infekce, záněty a únavu, reguluje peristaltiku střev a funkci cévního systému, účinná je při alergii, stresu a zátěži organismu, odstraňuje bradavice virového původu a zpomaluje proces stárnutí.
· Hojí rovněž ekzémy, zlepšuje ale také metabolismus, regeneruje vnitřní orgány (játra, ledviny, slinivku).

Praktické využití:
· Hlíva je velmi chutná houba, tvoří velké a masité plodnice. Její příprava je stejná jako u ostatních hub. Hodí se do polévek (výborná je v bramboračce, velmi populární je z ní uvařená dršťková polévka), dále omáček, zapečených těstovin či brambor s uzeninou, gulášů, pod masa apod.

Dějiny a mytologie:
·

Zajímavosti:
·

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)