Doba sběru:
·
Sbíraná droga:
· plodnice
Obsahuje:
· vitamin
B, D, C, K, proteiny, steroly, esenciální mastné kyseliny, stopové
prvky chrom, měď, železo, jód, sodík, selen a zinek, obsahuje také
vlákninu, glukany
Léčivé účinky:
· Sušená
hlíva se v čínské medicíně užívá k posílení žil a uklidnění šlach,
strnulosti končetin a šlach, osvědčila se při léčbě lumbaga, lidově
housera, japonští vědci navíc objevili, že užíváním odvaru z hlívy se
redukuje bujení některých nádorů. Aktivuje přirozenou imunitu organismu.
Významně tlumí nádorová onemocnění. Užívá se i k omezení vedlejších
účinků při chemoterapiích.
· Je
prokázáno, že hlíva ústřičná zvyšuje imunitu organismu, snižuje hladinu
cholesterolu, krevní tlak (proto se hodí pro kardiaky) a hladinu cukru v
krvi, zmírňuje chronické infekce, záněty a únavu, reguluje peristaltiku
střev a funkci cévního systému, účinná je při alergii, stresu a zátěži
organismu, odstraňuje bradavice virového původu a zpomaluje proces
stárnutí.
· Hojí rovněž ekzémy, zlepšuje ale také metabolismus, regeneruje vnitřní orgány (játra, ledviny, slinivku).
Praktické využití:
· Hlíva
je velmi chutná houba, tvoří velké a masité plodnice. Její příprava je
stejná jako u ostatních hub. Hodí se do polévek (výborná je v
bramboračce, velmi populární je z ní uvařená dršťková polévka), dále
omáček, zapečených těstovin či brambor s uzeninou, gulášů, pod masa
apod.
Dějiny a mytologie:
·
Zajímavosti:
·
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)