rozpustný ve vodě
Funkce:
·
Thiamin je důležitý jako koenzym výměny látkové, především pro práci
nervů a svalů (také srdečního svalu). Podílí se kromě toho na přeměně
uhlohydrátů (cukru) na tuk.
Zvláštnosti:
·
Thiamin je ve vodě rozpustný a choulostivý vůči vlivům okolního
prostředí (alkalické prostředí). Kyseliny a světlo jej relativně
neporuší, ale velké horko a kyslík způsobují ztráty až 80%.
Doporučená denní dávka:
· 1,0 - 1,3 mg, těhotné a kojící ženy asi 1,5 mg
·
Potřeba thiaminu stoupá a klesá s nároky nervů a svalů. Lidé, kteří
pracují duševně a lidé fyzicky těžce pracující, mají zvýšenou potřebu
thiaminu.
· Thiamin je relativně bezrizikový vitamin. Nicméně
je-li dodáván tělu ve vysokých dávkách injekcemi, může vést k
nevolnosti, zvracení, suchu v ústech, závratím a problémům při chůzi.
Projevy nedostatku:
· beri-beri
· poruchy koordinace
· zmatenost
Potravinové zdroje:
· kvasnice (sušené pivovarské droždí, čerstvé pekařské droždí)
· pšeničné klíčky
· otruby
· celozrnná pšeničná mouka
· ledvinky
· vepřové maso
· skopové maso
· pažitka
· špenát
· hrášek
· zelené fazolky
· petrželová nať
· lískové oříšky
· vlašské ořechy
· drůbeží maso
· ovesné vločky
·
v menší míře - játra, rýže Natural, vejce, sója, fazole, chřest, mléko,
ryby, mirabelky, švestky, angrešt, rybíz (nejvíce bílý), jablka, křen,
hlávková a růžičková kapusta, rajčata
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)