
Sběr mízy: V průběhu března až do začátku rašení pupenů a kvetení, pak už se míza nesbírá. Do stromu navrtejte dírku (pod úhlem - zespodu nahoru) do hloubky max 5 cm vrtákem o průměru 5-7 mm. Můžete použít plastové brčko nebo to navrtáte jako já, tak že se vytvoří zobáček z kůry, přes který pak míza kape do lahve. Ke stromu přivažte láhev, tak aby míza kapala dovnitř. Já jsem použila skleněnou. Nejraději mám sklo. Žádný plast a kov už vůbec ne. Míza by neměla přijít do styku s kovem, takže žádné kovové zobáčky nebo kohoutky nepoužívejte. Míza kape docela rychle a za pár hodin budete mít plnou láhev. Po odebrání ucpěte ránu nějakým kolíčkem nebo kouskem větve a nejlépe zamažte štěpařským voskem.

Užívání: Míza nesmí přijít do styku s kovy. Pijeme štamprličku po ránu na lačno. Někteří bylinkáři uvádějí 3x denně. Já ji popíjím ráno a večer. Po třech dnech se prý míza už zakalí a není dobrá. Já ji nabrala méně, takže mě 3 dny určitě nevydrží.
Prosím buďte k břízám ohleduplní. Já si odebrala jen trochu pro sebe z břízky, kterou máme na zahradě.
Lady Rovena
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)