9. července 2019

Barevný atlas rostlin / Dušan Randuška, Ladislav Šomšák, Izabela Háberová


Název: Barevný atlas rostlin

Autor: Dušan Randuška, Ladislav Šomšák, Izabela Háberová

Popis: Atlas 1035 rostlin naší květeny, především volně rostoucích druhů. Obrazová část spolu se stručným popisem upozorňuje na jejich vlastnosti, mající historický význam v přírodě a krajině, na jejich účast při vytváření rostlinných společenstev, na jejich vyhraněné nároky ekologické a v neposlední řadě na některé jejich vlastnosti člověkem využívané.

Netradiční formou sestavení atlasu do celků podle barvy květů či květenství zvolili autoři s ohledem na snadné použití a orientování se. Barevný atlas rostlin je sestaven podle pěti základních barev. Tedy rostliny s květy bílými, žlutými, červenými, modrými a zelenými. Každá z těchto barev má ovšem v přírodě mnoho odstínů, přechodů a kombinací, což se při členění nedalo respektovat. Čtenář je nalezne v popise květů nebo celých květenství, nebo je může postřehnout přímo na fotografii. Určitá volnost byla uplatněna i při zařazování do skupin základních barev, zejména v případech, kdy bylo sporné rozhodnout, zda květ podle své barvy patří např. do skupiny modrých nebo červených, žlutých či zelených květů apod. Skupiny rostlin podle barev jsou však jen první pomůckou.

Nedávno jsem si na tuhle knížku vzpomněla, protože jsem viděla nějakou bylinku a zajímalo mě jak se jmenuje. No jo, ale jak najdete bylinku, když nevíte jak se jmenuje, že jo? Tak takhle knížka je k tomu jako dělaná. Bylinka naštěstí kvetla, takže jsem koukla na správnou barevnou část a nakonec jsem ji našla :o) Když jsem tuhle knížku po letech zase otevřela, tak jsem se zasnila a pousmála. Na titulním listě jsem měla věnování ... "Milé Janičce k třináctým narozeninám věnuje teta a Barbora" ... (Barbora je moje sestřenka) ... sákryš to je let :o) celá věčnost :o) Také mě tahle knížka inspirovala a možná tady na blogu udělám něco podobného ... rozdělení bylinek podle barvy květů ... třeba se to někdy bude hodit :o)

Lady Rovena

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)