7. března 2017

Čtverec

řec. tetragon
lat. quadratum

Geometrický symbol vyjadřující orientaci člověka v prostoru, uspořádání životního prostoru podle světových stran a podle jejich nadpřirozených strážců. Čtverec představuje opak kruhu, který symbolizuje nebeské mocnosti.

Čtverec je považován za obraz kosmu, v jehož středu stojí nebeský sloup (světová osa).

V Číně, Persii a Mezopotámii se země zobrazuje jako čtverec, v sanskrtu se zemi říká čaturanta (o čtyřech koncích). Kosmologický magický čtverec (luo-šu), rozdělený na devět políček, byl podle čínské legendy zobrazen na krunýři želvy, která se vynořila z řeky Luo. Podobné magické čtverce se vytvářely i ve Starém světě s písmeny a čísly, přičemž harmonie součtů čísel nebo různé možnosti čtení písmen symbolizovaly soulad se zákony výstavby vesmíru.

Orientace světa do čtyř stran se projevuje také ve stolních hrách (šachy, mlýn apod.).

Buddhistické mandaly často spojují kruh jako symbol osvícení (bódhi) v harmonický celek (jantra) se čtvercem, symbolem obce (sangha).

Ve feng-šuej přiřazujeme čtverec elementu země. Navíc symbolicky platí pro planetu Zemi (jin) a lidské tělo. Čtvercový půdorys je považován za ideální tvar pro stavbu bytů a domů, protože poskytuje klid, bezpečí a stabilitu. Magický čtverec se používá i ve feng-šuej kde se uplatňuje jako podklad pro výpočty a výklady.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)