6. března 2017

vitamin B7 nebo H (biotin)

rozpustný ve vodě

Funkce:
· Má pozitivní účinky na vlasy a kůži. Kromě toho se podílí i na tvorbě krevních buněk a mužských pohlavních hormonů. Společně s ostatními vitaminy řady B podporuje náš nervový systém a kostní hmotu.

Zvláštnosti:
· Člověk si může ve vodě rozpustný vitamin B7 sám vyrobit, což nám ve vztahu k biotinu poskytuje určitou nezávislost. Tvorba biotinu funguje jen za předpokladu, že střeva a střevní bakterie "pracují" bez závad. Biotin máme k dispozici v mnoha potravinách a je velice odolný vůči okolním vlivům. V potravinových konzervách a i v jinak konzervovaných potravinách je ale podíl biotinu silně omezen.

Doporučená denní dávka:
· 30 - 60 mikrogramů
· Nemusíte se obávat nedostatku vitaminu ani při denním příjmu jen 20 mikrogramů. Alkoholici a silní kuřáci mají potřebu biotinu podstatně vyšší; je to také z toho důvodu, že jejich střevní flóra už nepracuje bezchybně. Za těchto okolností může dojít až k nedostatku biotinu.
· Biotin není nebezpečný, ani extrémní množství nevedou k otravě.
· Alkoholici a kuřáci by se měli pokusit zbavit se svých závislostí a uzdravit svoji střevní flóru dříve, než sáhnou po preparátech.

Projevy nedostatku:
· zvýšená tvorba cholesterolu
· porucha glukózové tolerance
· vypadávání vlasů
· zažívací potíže

Potravinové zdroje:
· kvasnice (sušené pivovarské droždí, pekařské droždí)
· játra
· ledvinky
· jehněčí maso
· kuřecí maso
· ryby
· ovoce
· žloutek
· čokoláda
· květák
· houby
· hrách
· mateří kašička
· v menší míře - telecí a vepřové maso, mléko

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)