- 750 g meruněk
- 100 g cukru
- 3 vlašské ořechy
- 10 sladkých mandlí
- 700 ml koňaku
Meruňky opláchneme a vypeckujeme, vložíme společně s cukrem, rozpůlenými ořechy a mandlemi do sklenice se širokým hrdlem a zalijeme koňakem. Směs necháme stát 6 týdnů a stinném místě při pokojové teplotě.
Recept č.2:
- 1 kg meruněk
- 500 ml cukrového sirupu 1:1
- 1 litr konzumního 80 % lihu
- 100 ml brandy
- 50 ml rumu
- 500 ml vody
Meruňky vypeckujeme a rozmačkáme. Drť zalijeme vodou, konzumním lihem, rumem a brandy a necháme 14 dnů macerovat. Pak směs vylisujeme a ke šťávě přidáme cukrový sirup. Po promíchání necháme likér ustát, přefiltrujeme a plníme do lahví.
Recept č.3:
- 1,25 kg meruněk
- 1 litr vody
- 500 g pískového cukru
- 500 ml rumu nebo koňaku
- 250 ml jemného lihu
Zralé meruňky rozpůlíme, zalijeme vodou a necháme 24 hodin stát. Pak vodu z meruněk slijeme. Přidáme cukr a asi 12 minut vaříme. Tekutinu přecedíme přes plátno, smícháme s rumem nebo koňakem a lihem. Likér nalijeme do lahví a dobře uzavřeme. Ze zbylých meruněk uvaříme džem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)